Rijstevlaai


Een herfstige pruimenvlaai en een abrikozen-kruimelvlaai. Het aandeel vlaaien is op deze blog niet zo hoog. Best wel schandalig vindt mijn man. Als Limburgse zou ik dit overheerlijke gebak volgens hem meer mogen promoten. En maken! Al geruime tijd vraagt hij om een rijstevlaai. Dat is ook erg lekker, vooral met slagroom en chocoladevlokken. Afgelopen week was Bas jarig en dat was een mooi moment om eindelijk eens aan zijn verzoek te voldoen. Mijn eerste rijstevlaai dus.

Rijstevlaai moet lekker smeuïg zijn, met een vulling die net niet loopt als je de vlaai aansnijdt. Bij mij was de vulling net iets te droog. Volgende keer moet ik de rijstepap wat vloeibaarder laten. De oven temperatuur kan ook meespelen. Het recept geeft aan dat de vlaai gebakken moet worden op 220 graden. Eerdere ervaring met vlaai bakken wees uit dat dit veel te hoog is. De randen van de vlaaien werden al snel veel te donker. Daarom heb ik nu 200 graden als temperatuur aangehouden, maar ook nu was de vlaai na 25 minuten aan de donkere kant. Volgende keer probeer ik op 190 graden.
Misschien dus net iets minder smeuïg dan zou moeten, maar nog steeds erg lekker!!! Het recept komt uit ‘Limburgs Vlaaienboek’ van Wil en Netty Engels-Geurts.

Deeg
250 gram bloem
15 gram verse gist of 3 gram gedroogde gist
1 dl lauwwarme melk
20 gram boter
½ ei
15 gram suiker
3 gram zout

Vulling
1 liter melk
100 gram pap- of risottorijst
130 gram suiker
10 gram bloem of custardpoeder
3 eieren

Garnering (optioneel)
250 ml slagroom
Pure chocoladevlokken

Breng voor de vulling de melk met de rijst en 100 gram suiker al roerend aan de kook. Wanneer de melk kookt kan het vuur laag en mag de rijst met het deksel op de pan in een uur tijd gaar koken. Roer wel af en toe. Controleer na een uur of de rijst gaar is. Als de rijstepap nog niet voldoende gebonden is, dat wil zeggen dat er nog ongebonden melk over is, moet je volgens het recept de bloem of custard aanmaken met wat koude melk en dan aan de rijstepap toevoegen en dit nog even laten doorkoken. Pas er wel voor op dat de pap niet te stijf wordt. Dit gebeurde bij mij en daardoor was de vulling uiteindelijk niet zo smeuïg als ik graag had gewild. De pap mag volgens mij best nog een klein beetje vloeibaar zijn. Laat de vulling dan afkoelen.

Verwarm voor het deeg de melk en de gist totdat het lauwwarm is. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe hierin de rest van de ingrediënten, behalve het zout. Strooi dit op de bloem. Zout vermindert namelijk de werking van het gist. Voeg de melk toe aan de ingrediënten in het kuiltje en meng alles door elkaar. Neem steeds een beetje bloem mee totdat het een egale deegmassa is geworden. Kneed het deeg nog even door en laat het in de kom met een doek erover rijzen totdat het deeg in volume is verdubbeld.
Rol het deeg uit tot een egale lap en bekleed hier een ingevette vlaaivorm mee. Prik de deegbodem in met een vork en laat het deeg dan rijzen totdat het dik en gezwollen is.

Verwarm ondertussen de oven voor op 190/200 graden.
Splits de eieren en voeg de resterende 30 gram suiker toe aan de eierdooiers. Klop dit met een garde luchtig. Meng de eierdooiers dan door de rijstepap. Klop in een andere, schone kom de eiwitten stijf. Voeg de helft van de eiwitten toe aan de rijstepap. Spatel het voorzichtig door elkaar zodat de lucht uit de eiwitten niet verloren gaat.
Verdeel de helft van de rijstepap over de deegbodem. Voeg dan de resterende helft van het eiwitschuim toe aan de overgebleven rijstepap en verdeel dit dan ook over de vlaai.

Doe de vlaai in de voorverwarmde oven en bak hem in 25 tot 30 minuten gaar en goudbruin. Probeer de vlaai na het bakken zo snel mogelijk uit de vorm te laten. Laat hem helemaal afkoelen. Rijstevlaai kan zowel zonder of met slagroom gegeten worden. Bas eet de vlaai het liefst naturel. Ik vind rijstevlaai niet af zonder slagroom en chocoladevlokken. Hoe dan ook; Limburgse rijstevlaai is heerlijk! Daar kan geen Multivlaai tegenop!

Reacties

  1. Heerlijk! Mijn lievelingsvlaai. Wie weet ga ik hem binnenkort maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er heerlijk uit! Ik ga binnenkort ook een rijstevlaai maken. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb twee keer getracht het deeg te maken, maar met de aangegeven hoeveelheid gist, zijnde 3 gram, ging het deeg zelfs na een uur niet rijzen.
    Is het niet zo dat bij het gebruik van korrelgist dit de helft dient te zijnvan de horveelheid bakkersgist?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb twee keer getracht het deeg te maken, maar met de aangegeven hoeveelheid gist, zijnde 3 gram, ging het deeg zelfs na een uur niet rijzen.
    Is het niet zo dat bij het gebruik van korrelgist dit de helft dient te zijnvan de horveelheid bakkersgist?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Echte limburgse vlaai is altijd zonder fizzelementente.Dus zonder slagroom etc.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten