Abrikozen-kruimelvlaai



Bij het schrijven van dit stukje, voel ik toch enige schaamte. Dit is namelijk mijn eerste vlaai en als Limburgse is dat toch wel moeilijk te verantwoorden. Waarom heb ik dan nooit eerder vlaai gebakken? Tja, vlaai leek me geen uitdaging…. deeg, met wat kant en klare vulling en hoppa, klaar! Ik bak liever iets aparts of ingewikkelds. Verder hadden we in het dorp een hele goede bakker, daar haalden we de vlaai.

Toch is het er uiteindelijk wel van gekomen en wel om twee redenen.

Reden 1: Mischien hebben jullie de afgelopen tijd het programma 'Heel Holland Bakt' gekeken. Het had maar een haar gescheeld of ik had daaraan meegedaan.
Al vijf seizoenen lang riep ik tijdens het kijken van de Engelse versie: 'Als dit ooit in Nederland komt, geef ik me op!'  Toen het eenmaal zover was, heb ik dat dus ook gedaan. Dat opgeven ging middels een inschrijfformulier waarbij je onder andere aan moest geven hoeveel ervaring je had met het bakken van een aantal dingen. Bij cake, veel ervaring. Toetjes, ook veel. Taart, heel veel! Vlaai,…. geen, helemaal nooit gebakken. Oeps!
Gelukkig mocht ik ondanks mijn gebrek aan vlaai-bak-ervaring toch op casting in Hilversum komen. Eerst werden twee door mij gebakken taarten geproefd. Daarna moest ik op gesprek komen bij mensen van de redactie. En wat riepen die als eerste toen ik binnen kwam: 'Ha, daar hebben we de Limburgse die nog nooit een vlaai gebakken heeft!' Ja, inderdaad! Ik schaamde me toch wel enigszins.
Toch was het een leuk gesprek en blijkbaar vielen mijn baksels ook in de smaak, want enige dagen later werd ik uitgenodigd voor de volgende castingronde. En dat was ook meteen de eindronde. Van de 20 mensen die daarvoor werden uitgenodigd, zouden er 10 overblijven voor het programma. Heel spannend!
De laatste casting vond plaats bij het bedrijf van Robèrt van Beckhoven. Onder het toeziend oog van Robèrt en Janny (de jury van het programma) moest er een hartig brood en éclairs worden gebakken. Ook draaiden de camera’s al mee om te kijken hoe je daarmee omging en hoe je daar op over kwam. Ik heb genoten van de ochtend. Hoe spannend, nieuwe en druk het ook was, ik vond het geweldig! Ik zag het heel erg zitten om mee te doen aan het programma. Helaas kreeg ik de week erna het bericht dat ik net buiten de selectie voor het programma was gevallen. En dan ook maar echt net, ik was op de reserveplek gezet. Als er iemand van de eerste tien kandidaten voortijdig zou uitvallen, mocht ik toch meedoen. Een dubbel gevoel; trots dat ik zover was gekomen, maar ook heel erg teleurgesteld dat ik net niet bij de laatste tien zat. Jammer genoeg is er niemand uitgevallen, dus heb ik niet mee kunnen doen. Het was wel een geweldige ervaring en helemaal leuk was het pakketje dat ik enige weken geleden kreeg. Daarin zaten twee schorten met daarop 'Heel Holland Bakt' en mijn naam. Omdat ik reservekandidaat was! Door 'Heel Holland Bakt' heb ik nog meer zin gekregen om veel te bakken, dingen uit te proberen en te verbeteren. Maar laat nou ook net dat ene zinnetje: 'Ha, daar hebben we de Limburgse die nog nooit een vlaai gebakken heeft!' door mijn hoofd blijven spoken…..

Reden 2: Mijn man vraagt al zeker een jaar om een zelfgebakken vlaai. En uiteindelijk moet je gewoon doen wat je man wil (zegt hij, en af en toe moet je hem in de waan laten dat het zo is), dus ben ik overstag gegaan en heb ik deze vlaai gebakken.
En als je als Limburgse dan vlaai gaat bakken, moet je een recept gebruiken uit een boek van Wil en Netty Engels, dé namen op het gebied van authentiek Limburgse vlaai. Want je wil dan natuurlijk ook een echte, goede vlaai. Dus niet die vreselijke dingen die je bij MultiVlaai kunt kopen. Voor de niet-Limburgse lezers van mijn blog: dat mag geen vlaai heten! Ik heb dus een echte vlaai gebakken, en geloof het of niet, ik heb de smaak te pakken! Vlaai bakken is leuk! Manlief was gelukkig en ik werd ook helemaal blij toen die warme, geurige vlaai uit de oven kwam!

Deeg:
250 gram bloem
15 gram verse gist
1 dl melk (lauw)
20 gram boter
½ ei
15 gram suiker
3 gram zout

Vulling:
500 gram abrikozenpulp (verkrijgbaar bij bijv. de Avéve of Boerenbond)
Paneermeel

Kruimels:
200 gram bloem
130 gram suiker
130 gram boter (in kleine blokjes gesneden)

Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet een vlaaivorm in met boter.

Los voor het deeg de verse gist op in een klein deel van de lauwwarme melk. Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Giet hierin de aangemaakte gist, de boter, de suiker en het ei. Strooi het zout langs de buitenkant van de bloem. Giet de resterende melk erbij en kneed een deeg van de ingrediënten. Laat het deeg dan afgedekt op een warme plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld. Kneed het deeg kort en rol het dan uit tot een gelijkmatige lap. Bekleed hiermee de ingevette vlaaivorm. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en laat het deeg dan weer rijzen tot het mooi dik geworden is.


Maak ondertussen de kruimels. Doe daarvoor de bloem met de suiker en de boter in een kom. Wrijf dit met je vingers tot kruimels. Niet kneden, alleen wrijven.

Als het deeg voor de bodem mooi dik is, kan de vulling erin. Begin met een laagje paneermeel, zodat de bodem niet te vochtig wordt. Verdeel de abrikozenpulp erover. Als laatste kunnen de kruimels erop.
Bak de vlaai 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Bij mij werd de vlaai erg snel donker. Daarom heb ik halverwege de baktijd de temperatuur iets lager gezet. Houd de vlaai dus een beetje in de gaten.

Reacties

  1. Leuk stukje Han!
    Nu je Limburgs gebakken hebt, ga je dan ook Limburgs kalle? ;)
    xx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hele leuke blog! En jao, Hanneke, dao haet Eveline geliek in!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een schokkende onthulling Hanneke: nog nooit een vlaai gebakken! Maar met deze lekkere abrikozenvlaai èn het terecht verdiende Heel Holland Bakt schort heb je alles weer goed gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Han,

    Wat hebben we vandaag heerlijk kunnen genieten van de vele taarten die jij (en je ouders natuurlijk ook) ons hebt voorgeschoteld.
    Sommige familieleden waren wel héél erg hebberig ha,ha, maar eerlijk is eerlijk; toen namen ze ook kleinere stukjes.
    Wij vinden het heel erg jammer dat we net te ver weg wonen om wekelijks van jouw baksels te genieten maar we hopen wel er nog lang van te mogen proeven als we naar het zuiden afzakken.
    Heel veel sukses van ons beiden gewenst.
    Je oom en tante uit Gennep,
    Liefs,
    Cees & Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat ziet dat er heerlijk uit! Onwijs leuk blog heb je.
    Ik ga je volgen, want dit wil ik niet missen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel!! Ik wens je veel lees- en bakplezier toe!
      Groetjes,
      Hanneke

      Verwijderen

Een reactie posten