Het
is alweer heel, heel lang geleden sinds mijn laatste post. Een hele drukke
periode zorgde ervoor dat ik even geen tijd en energie had om te bloggen.
Bakken wel, daar had ik altijd tijd
voor. Alleen voor het schrijven erover niet.
Maar
nu is de tijd en zin er weer. En ik heb nog heel wat lekkere recepten te delen!
Om
te beginnen deze vlaai. Appels en karamel, ik vind het een goddelijke
combinatie. Daarom
deze vlaai! En oei, het is een lekkere vlaai. Gewoon
een echte vlaaibodem met een vulling van appels en rozijnen en daarop een
topping van karamelroom. Die karamelroom vraagt even wat aandacht en moet je
ook ruim van te voren maken, zodat hij goed kan afkoelen. Voor de rest is het
niet moeilijk, maar we heel erg smakelijk!
Karamelroom
150
gram suiker500 gram slagroom
Bodem
250
gram bloem
1
ei20 gram boter
15 gram suiker
1 dl lauwwarme melk
4 gram gedroogde gist
Mespunt zout
Vulling
600
gram appel in blokjes75 gram rozijnen
50 gram suiker
Klontje boter
Water
Begin
met de karamelroom. Gebruik een ruime pan met een dikke bodem en verhit daarin
op een matig vuur de suiker totdat deze oplost en karamelliseert. De karamel
moet de kleur van donkere honing hebben. Het vergt even wat tijd en je moet er
goed bij blijven, want de karamel mag niet te donker worden. Als hij sterk
begint te ruiken is hij bitter geworden en daarom ook niet lekker.
Wanneer
de suiker gekaramelliseerd is mag de slagroom erbij. Let op het gaat flink
bubbelen, vandaar ook die ruime pan. In eerste instantie zal de karamel stollen
door de koude slagroom, maar na enige tijd koken, lost de karamel weer op. Giet
de room in een kom en dek af met plastic folie. Zorg dat de folie de room
raakt, anders komt er een vel op de room. Zet de room in de koelkast en laat
door en door koud worden. Zorg dat je dit dus echt ruim van te voren doet.
Deeg
Verwarm
voor het deeg de melk tot lauwwarm. Doe de bloem in een kom en maak er een
kuiltje in. Doe boter, suiker, ei en gist in het kuiltje en strooi het zout aan
de rand van de kom op de bloem. Giet de melk bij de ingrediënten in het kuiltje
en roer alles door elkaar. Kneed alles
samen tot een mooie deegbol.Doe het deeg terug in de kom, dek af met plasticfolie en laat op een warme plek zeker 45 minuten rijzen, totdat het deeg in volume is verdubbeld.
Voor
de vulling mogen de appelstukjes in een koekenpan met een klontje boter en een
klein scheutje water. Voeg de rozijnen en suiker toe en bak de appeltjes totdat
ze zacht zijn. Ze mogen niet uit elkaar vallen, dus niet doorbakken totdat het
moes is.
Laat
de appels vervolgens afkoelen.
Wanneer
het deeg voldoende is gerezen kan het uitgerold worden tot een mooi plak.
Bekleed hiermee een ingevette vlaaivorm van 30 cm doorsnede. Snijd
het overtollige deeg weg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet
het deeg nog even op een warme plek om te rijzen totdat de bodem en randen mooi
dik zijn geworden.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden celsius
Schep
dan de vulling erin en bak de vlaai mooi gaar in 25 minuten. Laat
hem vervolgens goed afkoelen.
Klop
als laatste de afgekoelde karamelroom tot karamelslagroom met een mixer. Doe
de karamelslagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit mooie
rozetten op de vlaai.
Smakelijk!
welkom terug!
BeantwoordenVerwijderenik kijk uit naar jouw heerlijke recepten!