Ik
heb in de afgelopen drukke periode een voorliefde voor het bakken van
cheesecakes ontwikkeld. Ze moeten wel een tijd in de oven, maar verder zijn ze
niet zo moeilijk en lekker snel te maken. En vooral heel erg lekker. En vaak
ook heel machtig, dus veel stukken, dus veel en vaak eetplezier!
Eerder
maakt ik als eens een chocoladecheesecake met dulce de leche en zeezout en die
was een tijd lang zwaar favoriet bij ons thuis en anderen die hem proefden.
Maar sinds ik deze taart hebt bedacht en gebakken, is dit de nieuwe
topfavoriet. De zachte vulling in combinatie met de harde pinda’s in karamel is
echt onweerstaanbaar. Die topping is het enige aan deze taart dat even wat
aandacht vraagt, verder is het niet zo spannend.
Wij
houden hier niet zo van die korrelige cheesecakes. We willen een lekker smeuïg
geval. Door
de oven niet zo hoog te zetten en de taart daarna wel heel lang te bakken lukt
het. Begin
dus op tijd, want het bakken en afkoelen duurt lang en dan moet hij eigenlijk
ook nog een nachtje in de koelkast om helemaal goed van structuur te worden.
Bodem
1
pak Verkade Crunchy koekjes
75
gram roomboter
Vulling
500
gram mascarpone
200
gram crème fraîche
275
gram pure chocolade, grof gehakt
200
gram suiker
4
eieren
Topping
100
gram zoute pinda’s in stukje gehakt
200
gram suiker
150
ml slagroom
75
gram boter
een snuf zout
Verwarm
de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 24 cm doorsnede in met boter en
bekleed de bodem met een velletje.
Maak
de koekje fijn in een keukenmachine. Smelt ondertussen de boter in een
pannetje.Voeg
de gesmolten boter toe aan de koekkruimels en meng alles goed door elkaar. Doe
dit mengsel in de bakvorm en druk met de achterkant van een lepel goed aan. Zet
de bodem 10 minuten in de oven en laat hem daarna een beetje afkoelen.
Verlaag
de oventemperatuur naar 150 graden. Smelt voor de vulling de vulling de
chocolade au bain-marie. Laat vervolgens iets afkoelen.
Doe
de mascarpone en de crème fraîche samen met de suiker in een grote kom en mix alles
goed door elkaar. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix alles nog kort door elkaar. Spatel als laatst de gesmolten
chocolade erdoor.
Zet
de taart in de oven en bak hem gaar in 1 uur en 30 minuten. De taart zal dan
nog een klein beetje wiebelig aanvoelen, maar dat is niet erg. Zet de oven uit
en laat de taart in de dichte oven staan. Na een uurtje kun je de oven op een
kiertje zetten. Haal de taart na nog een half uurtje uit de oven en laat hem
daarna goed afkoelen. Een nachtje koelkast doet ook wonderen voor smaak en
structuur.
Doe
voor de topping de suiker in een pan met een dikke bodem laat hem op matig vuur
rustig karamelliseren. Blijf er bij, niet roeren. Je mag de pan wel wat ronddraaien
om de suikermassa te verspreiden. Zorg dat de karamel niet te donker wordt en
sterk gaat ruiken, dan wordt hij bitter. Nooit je vinger erin steken om te
proeven, karamel is gloeiend heet. Wanneer de suiker voldoende gekaramelliseerd
is, mag de slagroom worden toegevoegd. Pas op, het zal gaan spetteren. De karamel
wordt in eerste instantie weer hard. Je kunt dit een beetje voorkomen, door de
slagroom te verhitten voordat je het bij de karamel doet.
Voeg
ook de boter en daarna de pinda’s toe en roer alles tot een mooie massa. Stort
deze uit over de taart. Goed af laten koelen en smullen maar.
WOOOWWW ziet er zalig uit. Deze ga ik zeker eens proberen.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je recept en goede uitleg.