Citroenmeringue taart


Mijn man wilde voor zijn verjaardag graag een citroentaart. Ooit hebben we dit voor het eerst gegeten tijdens een vakantie in Frankrijk. Heerlijk! Zeker daar; mooie omgeving, lekker weer, ontspannen sfeer en dan zo’n lekkere frisse, ietwat zurige citroentaart. Eenmaal thuis heb ik natuurlijk geprobeerd om ook een citroentaart te maken en ook hier smaakte het, in de tuin met een lekker zonnetje erbij, erg goed!
Nu dus in februari bij -3 graden en met een lekkere schuimlaag erop. Dit om de taart extra feestelijk te maken en om iets zoets te hebben als tegenhanger van de frisse, zure vulling. Om deze schuimtaart te maken heb ik een recept van Michel Roux gecombineerd met een van Cees Holtkamp. Ik vond het toch wel spannend om deze taart te maken. De vulling moet gaar, maar niet te gaar zijn en het eiwitschuim mag niet te bruin worden.
Uiteindelijk was de taart weer verrukkelijk, zelfs bij -3 graden. De schuimlaag werkte prima bij de vulling. De volgende keer zou ik alleen nog meer schuim op de taart willen, dus heb ik het recept hieronder daarop al aangepast.


Briseerdeeg:
250 gram bloem
150 gram niet te koude boter, in kleine stukjes
1 theelepel fijne kristalsuiker
Mespuntje zout
1 ei
1 eetlepel koude melk

Vulling:
3 eieren
3 eierdooiers
115 gram kristalsuiker
Mespuntje zout
1 eetlepel geraspte citroenschil
125 gram gesmolten roomboter
150 gram citroensap

Schuimlaag:
6 eiwitten
150 gram suiker

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een bal en leg het deeg daarna een half uurtje in de koelkast om te rusten. Rol daarna het deeg uit tot een lap en bekleed er een vorm van 24 cm doorsnee mee. De rand moet ongeveer 3 cm hoog zijn. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Bak het deeg 15 minuten blind in de voorverwarmde oven. Verwijder daarna de steunvulling en bak de bodem nog een keer 15 minuten, maar dan op 140 graden.

Zet daarna de oven op 150 graden en maak de vulling. Hiervoor klop je de eieren, eierdooiers, suiker, zout en citroenschil au bain-marie tot het mengsel bindt en dikker wordt. Roer dan de boter en het citroensap erdoor. Giet de vulling dan in de taartvorm.

Klop met een mixer de eiwitten. Voeg de suiker daarbij beetje bij beetje toe en begin daar pas mee als de eiwitten al een beetje schuimig zijn. Blijf mixen tot de het eiwit stijf is. Spuit de eiwitten met een spuitzak op de taart. Zet de taart in de oven en bak hem 40-45 minuten.

Daarna ongeveer een half uurtje af laten koelen uit de vorm halen en smullen. Deze taart is vers het lekkerst!

Reacties