Koffie-carameltruffels


Rudolph van Veen maakte deze truffels een tijd geleden in ‘Rudolph’s bakery’. Hij kondigde ze aan als zijnde ‘verrukkelijk’ en dat leken ze me ook. En nu, na het maken van de truffels, kan ik het bevestigen; ze zijn echt verrukkelijk! Ze zijn even wat werk, maar dan heb je ook echt wat! En veel, zo veel dat ik de helft cadeau heb gedaan en dan gelukkig nog heel wat over hield voor eigen gebruik.
Ik heb de truffels in korte tijd al twee keer gemaakt. De eerste keer heb ik in de vulling espresso-oploskoffie gebruikt. Dat gaf een hele sterke koffiesmaak. De tweede keer heb ik gewone oploskoffie gebruikt en dat zorgde voor een betere smaak. Om de vulling komt een laagje pure chocolade. Om ervoor te zorgen dat de chocolade mooi gaat glanzen en een knapperig laagje vormt, moet je de chocolade tempereren. Dat wil eigenlijk zeggen dat je gesmolten, warme chocolade af laat koelen tot ongeveer 32 graden voor verwerking. De eerste keer heb ik dit gedaan door ongeveer 1/3 van de gesmolten chocola op een groot, koud bord met een gummispatel herhaaldelijk uit te strijken tot de chocola goed afgekoeld was. Daarna heb ik deze chocolade weer aan de overige gesmolten chocolade toegevoegd en deze nog even laten afkoelen totdat de chocolade kouder was dan lichaamstemperatuur. Dit gaf een mooi, knapperig laagje chocola om de truffels. De tweede keer heb ik getempereerd door aan 150 gram gesmolten chocolade 100 gram fijn gehakte chocolade toe te voegen. Deze manier was minder bewerkelijk, maar gaf een minder goed resultaat dan de eerste keer. De smaak was er gelukkig niet minder om.


KOFFIE-CARAMELTRUFFELS
20 g oploskoffie
200 ml slagroom
100 g suiker
100 g honing
500 g melkchocolade
250 g pure chocolade

Hak de melkchocolade en doe de stukjes in een kom. Meng de oploskoffie met de slagroom en verwarm lichtjes. Zet een steelpan op het vuur en laat daarin de suiker , zonder erin te roeren, oplossen tot een goudbruine caramel. Gebruik hiervoor een niet al te kleine pan. Giet de warme room erbij. Het zal flink gaan borrelen en daarom is het goed om een iets grotere pan te gebruiken. Zo kookt het niet over. Roer goed door tot de caramel helemaal is opgelost. Voeg de honing toe. Giet daarna deze massa over de gehakte melkchocolade. Roer dit alles tot een gladde massa en giet uit in een met bakpapier beklede schaal van ongeveer 30 x 20 cm.


Laat de massa afkoelen in de koelkast. Het is echt belangrijk dat het mengsel goed koud is, anders is het te plakkerig om verder te verwerken. Als de vulling goed koud is, kun je blokjes van snijden van ongeveer 15 mm x 15 mm. Rol de blokjes daarna tot balletjes en zet ze vervolgens weer in de koelkast om opnieuw koud te worden.Smelt daarna de pure chocolade en tempereer de chocolade op één van de twee hierboven beschreven manieren. Ga pas verder als de chocolade kouder is dan lichaamstemperatuur en al een beetje dik aan het worden is. Haal de balletjes uit de koelkast. Schep wat chocolade uit de kom op je hand en rol daar steeds de truffels door. Leg ze op een bakpapiertje om af te koelen en daarna kun je genieten van je zelfgemaakte truffels!

Reacties

  1. Sandra Ickenroth6 februari 2012 om 21:42

    oh en wat zíjn deze truffels goddelijk lekker! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ooooh en wat voel ik nu een drang om ze te gaan maken ....... slechttttt hahaha... een geweldige blogpagina btw :D!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten