Pruimencake met kruimels


Dit is één van mijn succescakes. Het recept komt uit ‘Best Ever Baking’. Een boek dat ik al jaren heb en onmisbaar is geworden in mijn keuken. Dat is het boek ook aan te zien; het zit vol met ‘gebruikssporen’ als vlekken en af en toe een kriebeltje als aantekening erbij.
Deze taart is een combinatie van cake en zoete, krokante kruimels met daarbij zurige pruimen. Het werkt echt heel erg goed. Dit is één van de favoriete cakes van mijn man. Ook heb ik deze cake al ontzettend vaak gebakken als er iets te vieren viel. Er bleef dan meestal geen kruimel van over en het regende complimenten. Echt een aanrader!!!

Cake
140 gram boter (op kamertemperatuur)
140 gram suiker
4 eieren (op kamertemperatuur)
1½ theelepel vanille essence
140 gram zelfrijzend bakmeel
700 gram rode pruimen (gehalveerd en ontpit)

Kruimels
115 gram bloem
130 gram lichtbruine basterdsuiker
1½ theelepel kaneel
85 gram boter (in blokjes)Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng voor de kruimels de bloem, lichtbruine basterdsuiker, kaneel en boter door elkaar. Doe dit door met je vingertoppen voorzichtig te kneden. Het mengsel moet lijken op grove broodkruimels. Af en toe wat grotere brokjes maken het extra lekker.Vet een bakvorm van ongeveer 25 cm doorsnede in met boter en bekleed eventueel de bodem met bakpapier om ervoor te zorgen dat de cake na het bakken zeker loskomt. Mix in een kom de boter en de suiker voor de cake tot het mengsel luchtig en bleek is. Vervolgens kunnen de eieren er één voor één doorheen gemixt worden. Voeg pas een volgend ei toe als het voorgaande helemaal is opgenomen in het mengsel. Daarna kan de vanille essence erbij. Als laatste kan het zelfrijzend bakmeel erbij. Doe dit in drie porties. Zo blijft het deeg luchtiger. Doe het deeg in de bakvorm en verdeel de pruimen erover. Verdeel dan de kruimels over de cake in een gelijkmatige laag.Bak de taart in ongeveer 45 minuten. De cake is gaar wanneer een mes of satéprikker er schoon uitkomt. Wanneer de cake nog niet gaar is maar de kruimels wel al erg bruin zijn, kun je de cake bedekken met aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de cake verder bakt zonder dat de kruimels te donker worden. Af laten koelen en genieten maar!

Reacties