Cheesecake met blauwe bessen


Bladerend in stapel met recepten die ik ooit uit tijdschriften heb gescheurd, kwam ik een cheesecake met verse kersen tegen. Dat leek me wel wat! We hebben een kersenboom in de tuin, maar helaas zijn de vogels ons altijd weer voor. Het ziet er ieder jaar veelbelovend uit, maar vervolgens vergeten we op tijd netten of vlaggetjes in de boom te hangen en … weg zijn die heerlijke, sappige kersen!
In de winkel waren de kersen uitverkocht, dus werd er een pot kersen gekocht. Eenmaal thuis vond ik dat toch echt niet kunnen nu er volop vers fruit te verkrijgen is.
Gelukkig bleek de blauwe bessenstruik in de tuin wel nog helemaal vol te hangen en nadat ik die met mijn zoontjes helemaal had leeggeplunderd, hadden we er genoeg om een taart mee te maken. Een zalige taart, hij was al snel tot op de laatste kruimel verorberd. En daar heb ik een zeer groot aandeel in gehad. Ik kan bijna niet wachten tot er weer een volgende lading bessen rijp is, zodat ik deze taart nog eens kan maken.

Bodem
60 gram cruesli met noten
60 gram Maria biscuitjes
60 gram gesmolten boter

Vulling
400 gram zachte roomkaas
3 eieren
125 ml crème fraîche
150 gram suiker
Sap en geraspte schil van een halve citroen

Fruittopping
400 gram blauwe bessen
2 zakjes vanillesuiker (eventueel meer naar smaak)
2 blaadjes gelatine

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een rechthoekig bakblik van ongeveer 15 x 25 cm in met boter. Het meest ideale is een bakblik met uitneembare bodem, maar heb je dat niet, dan kun je het bakblik bekleden met bakpapier dat aan de zijkanten boven de rand uitsteekt. Na het bakken kun je de taart dan aan de uitstekende stukken bakpapier uit het bakblik tillen.

Maal de cruesli en de koekjes fijn en voeg de gesmolten boter toe. Meng alles goed door elkaar en verdeel het daarna over de bodem van het bakblik. Druk het mengsel goed aan, bijvoorbeeld met de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 12 minuten in de voorverwarmde oven.

Verlaag dan de oventemperatuur naar 150 graden. Meng in een kom de roomkaas, eieren, suiker, crème fraîche , het sap en de geraspte schil van een halve citroen door elkaar met de mixer tot een glad beslag. Schenk het mengsel op de bodem van de taart en bak de taart in 55 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart vervolgens een uurtje afkoelen op kamertemperatuur.

Doe voor de topping 150 gram van de blauwe bessen samen met de vanillesuiker en 2 eetlepels water in een pan. Breng dit aan de kook en laat het een paar minuten pruttelen totdat er jam is ontstaan. Week ondertussen in een kom met koud water de blaadjes gelatine. Ze moeten uiteindelijk zacht aanvoelen. Haal de jam van het vuur en laat deze enigszins afkoelen. Voor diegenen met een voedselthermometer; tot net iets onder de 60 graden. Voeg dan de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en roer alles goed door elkaar. Giet de jam over de taart en verdeel er vervolgens de rest van de blauwe bessen over.

Zet in de koelkast zodat de gelatine in de jam kan opstijven. Dit duurt ongeveer 2 uur en dan kun je genieten van een heerlijke taart!

Reacties