Chocoladerol met Amarena-kersen


Afgelopen weekend heb ik voor een feestje van mijn ouders vier taarten gebakken. Het was even wat werk, maar het resultaat mocht er zijn! De taarten zagen er vreselijk lekker uit en smaakten heerlijk. Mijn familie weet over het algemeen goed raad met gebak en ook van deze taarten werd gesmuld. Topfavoriet was de chocoladerol met Amarena-kersen. Amarena-kersen vind je bij de groothandel of bij goede delicatessenwinkels. Ze zijn schrikbarend duur, maar zó verschrikkelijk lekker! Met kersen uit een pot krijg je echt niet hetzelfde resultaat, dus probeer aan Amarena-kersen te komen.

Ik heb geprobeerd om er een luxe uitziend gebak van te maken en ik denk dat dit zeker gelukt is.

Cake
4 eieren
100 gram fijne suiker
65 gram zelfrijzend bakmeel
40 gram cacaopoeder

Vulling en garnering
1 blikje Amarena-kersen (500 gram)
500 ml slagroom
4 eetlepels suiker
(eventueel 2 eetlepels Kirsch)
100 gram pure chocolade

Verwarm de oven tot 200 graden.
Vet een bakvorm van 33x23 cm in met boter en bekleed met bakpapier. Het is handig als het bakpapier wat uitsteekt over de rand. Zo is het na het bakken makkelijk om de deeglap uit de vorm te halen.

Mix de eieren en de suiker in een grote kom totdat het mengel flink in volume is toegenomen en een bleekgele kleur heeft. Het moet een schuimig mengsel worden. Spatel er vervolgens voorzichtig de bloem en cacaopoeder door en schenk het mengsel daarna in het bakblik. Zorg ervoor dat het goed wordt verdeeld.

Bak het beslag in de oven in 10 minuten gaar. Het deeg begint dan aan de zijkanten los te komen van de rand. Leg terwijl het deeg bakt een stuk bakpapier klaar dat iets groter is dan de deeglap. Bestrooi het bakpapier met wat fijne suiker. Haal de cake uit de oven, til hem op aan het uitstekende bakpapier en leg de cake ondersteboven op het besuikerde bakpapier. Pel daarna het bakpapier van de cake af. De onderkant is dan de bovenkant geworden. Om goed te kunnen rollen, moet je met een mes de korte kant van het deeg insnijden. Wel opletten dat je niet door het deeg heen snijdt.

Rol dan de cake op met het bakpapier ertussen. Beginnend bij de kant waar je de insnijding hebt gemaakt. Door de insnijding kun je het deeg daar een beetje dubbelklappen waardoor je een goed begin hebt voor de rol. Laat de rol op deze manier afkoelen.


Laat ondertussen de kersen uitlekken, maar bewaar de siroop. Houdt ongeveer 12 kersen over voor de garnering en halveer de rest van de kersen. Voeg de 4 eetlepels suiker toe aan de slagroom en klop deze stijf. Rol dan de afgekoelde cake voorzichtig weer uit. Gebruik 100 ml van de siroop (eventueel vermengd met 2 eetlepels Kirsch) om de cake mee in te strijken. Dit gaat het beste met een kwastje. Het lijkt veel, maar de siroop komt de smaak beslist ten goede.

Spatel vervolgens de helft van de slagroom over de cake en verdeel de gehalveerde kersen erover. Hierna kun je de cake voorzichtig weer oprollen. Doe dit niet te strak, want dan duw je de heerlijke vulling eruit. Spatel vervolgens met paletmes of pannenlikker de rest van de slagroom over de rol. Het hoeft niet gladgestreken te worden en het mag lekker royaal erop zitten. Houdt nog een klein beetje slagroom achter voor de garnering. Rasp de pure chocolade over de rol. Spuit daarna toefjes slagroom in een rij bovenop de rol en leg op ieder toefje een kers. Ik snijd altijd de zijkanten van de rol af, omdat het mooier uitziet (en omdat ik dan even voor kan proeven!!!). Smullen maar!

Reacties

 1. Geweldige Rol Hanneke
  Makkelijk en lekker
  niets Meer aan toevoegen
  Dank voor recept.
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten