Frisse Sinaasappeltaart


Deze taart wilde ik al heel erg lang een keer maken. Het recept is een combinatie van een bodem uit 'Best Ever Baking' en mousse uit 'De Banketbakker' van Cees Holtkamp met daarop een gelei. De zachte cakebodem was heerlijk bij de frisse, romige mousse. De taart zag er prachtig uit. Echt een mooie, zomerse taart!

Bodem
4 eieren, gesplitst
Rasp van 1 citroen
Mespuntje zout
115 gram fijne suiker
85 gram zelfrijzend bakmeel

Mousse
5 blaadjes gelatine
400 ml vers geperst sinaasappelsap
Sap van 1 citroen
125 gram suiker
500 gram slagroom, lobbig geklopt

Gelei
100 ml sinaasappelsap
2 eetlepels suiker
2 blaadjes gelatine

Verwarm voor de bodem de oven voor op 200 graden.

Mix in een kom de eierdooiers en de citroenrasp door elkaar. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en voeg het mespuntje zout toe. Mix de eiwitten tot er stijve pieken ontstaan. Voeg dan de suiker toe, twee eetlepels tegelijk. Spatel dan voorzichtig het zelfrijzend bakmeel door het eiwit. Probeer niet te roeren, maar echt om te scheppen. Zo blijft het mengsel luchtig. Wanneer de bloem is opgenomen, kan het eierdooiermengsel worden toegevoegd. Probeer dit ook om te scheppen.

Wanneer alles goed gemengd is kan het beslag worden uitgestreken op een, met bakpapier beklede, bakplaat. De laag beslag moet ongeveer 1 cm zijn. Bak de bodem in 8 minuten gaar en laat vervolgens afkoelen. Gebruik dan de bodem of de rand van een ronde bakvorm van 26 cm doorsnede om de bodem uit te steken.

Bekleed de bodem en de zijkanten van de bakvorm met bakpapier. Leg de cakebodem erin. Week voor de mousse de gelatine in 80 ml sinaasappel sap. Verhit vervolgens de sinaasappelsap, maar niet laten koken! De werking van gelatine vermindert boven 60 graden. Wanneer de gelatine is opgelost kan de rest van de sinaasappelsap, de citroensap en de suiker erdoor. Laat dit afkoelen.

Klop ondertussen de slagroom lobbig. Spatel de slagroom door het afgekoelde sap en schenk dit mengsel op de cakebodem. De mousse moet minimaal 3 uur opstijven.

De gelei wordt gemaakt door 100 ml sinaasappelsap met daarin 2 blaadjes gelatine langzaam te verwarmen totdat de gelatine is opgelost. Laat het mengsel afkoelen en schenk het daarna over de taart. Dit laagje stijft vrij snel op in de koelkast. Daarna voorzichtig de bakvorm en het bakpapier verwijderen. En klaar is de heerlijke, frisse taart!

Reacties

  1. Hij is heerlijk vandaag gemaakt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Taart met Kongingsdag gemaakt. Lekker hoor, ik ga deze taart nog vaker maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten