FraisierHet is zomer en daar horen natuurlijk aardbeien bij. Er zijn ontelbare recepten met aardbeien, maar dit recept uit het boek van Cees Holtkamp sprak me erg aan. Zo’n mooi pattiserie-achtig taartje. Voor dit recept moet je een grote plak biscuit maken, banketbakkersroom en botercrème. Van alles blijft er wat over, dus dat was snoepen tijdens het bakken. Of je moet meer zelfbeheersing hebben dan ik en mijn gezin. Een klein restje botercrème hebben we de dag erna op pannenkoeken gesmeerd en dat was heerlijk!

Deze taart smaakt het best als je hem voor het serveren een half uurtje op kamertemperatuur laat komen. De botercrème wordt dan wat zachter en daardoor lekkerder.

Biscuit
3 eiwitten
Snufje zout
100 gram fijne suiker
5 eierdooiers, losgeklopt
80 gram bloem
20 gram maïzena

Botercrème
Banketbakkersroom 
1 vanillestokje
500 ml melk
150 g suiker
4 eidooiers
2 el bloem

250 gram roomboter
30 gram poedersuiker

500 gram aardbeien, schoongemaakt

Maak eerst de banketbakkersroom voor de botercrème. Halveer daarvoor het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Schenk een scheutje warme melk over het eimengsel en roer het met een garde meteen goed door elkaar. Schenk dit mengsel terug in de pan bij de melk en roer ook nu alles meteen weer goed door elkaar. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Stort de banketbakkersroom dan uit op een, met koud water afgespoeld en niet afgedroogd, plat bord en bedek met plasticfolie of een velletje bakpapier. Dit voorkomt velvorming op de banketbakkersroom.

Verwarm voor de biscuit de oven voor op 200 graden. Klop de eiwitten met het zout stijf. Voeg geleidelijk de suiker toe. Spatel dan de losgeklopte eierdooiers erdoor en daarna de bloem en maïzena. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strijk het beslag 1 cm dik uit op het bakpakpapier. Er moeten 2 cirkels van 20 doorsnede uitgestoken kunnen worden. Bak het deeg 8 minuten in de voorverwarmde oven en laat afkoelen.

Wanneer de banketbakkersroom klaar is kan er botercrème mee gemaakt worden. Klop daarvoor de poedersuiker en de roomboter goed los met een mixer. Meng dan 250 gram banketbakkersroom erdoor en blijf mixen totdat er een romige, egale massa is ontstaan.

Als de biscuit afgekoeld is, de botercrème klaar is en de aardbeien schoongemaakt en gehalveerd zijn, kan de taart samengesteld worden. Plaats een ring (bijvoorbeeld de bovenste helft van een springvorm) op de biscuitplak en steek de bodem van de taart uit. Leg de bodem op een bord. Steek dan ook de bovenkant uit en bewaar deze nog even. Vet de ring in en bekleed deze met een laagje bakpapier. Plaats de ring op het bord rondom de bodem. Verdeel een klein beetje botercrème over de bodem en plaats dan de mooiste en grootste aardbeien langs de binnenkant van de ring. De rest van de aardbeien kan verdeeld worden over de bodem. Plaats ze wel netjes rechtop. Spuit dan nog een laagje botercrème op de aardbeien, dek dit af met de andere plak biscuit en druk alles licht aan. Smeer de bovenkant in met een dun laagje botercrème en zet de taart dan in de koelkast.

Voor het opdienen een half uurtje op kamertemperatuur laten komen. Dan de ring verwijderen en de taart bestuiven met poedersuiker. Aardbeitje erop, klaar!

Reacties