Fluweelzachte chocoladeterrine (oftewel: Death By Chocolate)


Alleen geschikt voor chocoholics! Als je geen fan of verslaafde bent, is deze cake waarschijnlijk niet aan jou besteed.
Tijdens een vakantie in Engeland hebben we ooit jaren geleden een dessert met de naam Death by Chocolate gegeten. Je kunt je voorstellen dat de hoeveelheid chocolade hierin behoorlijk was. Maar na het maken van deze terrine wist ik zeker; dit is de ultieme Death by chocolate!!!
Het is een soort ontzettend pure, vaste chocolademousse met een klein, subtiel koffiesmaakje. Jaren geleden heb ik deze terrine voor het laatst gemaakt en in mijn geheugen was het gewoon de ultieme chocoladedroom, dus de verwachtingen waren hooggespannen toen deze terrine de oven uitkwam. Maar oh, wat was het weer lekker!!! Hoe kan ik het dat ik deze terrine zo lang niet heb gemaakt?! Ik weet alleen dat ik het wat veel gedoe vond, aangezien je drie stappen moet volgen voor het eindresultaat en heel wat kommen vies maakt. Maar wat maakt het uit, het resultaat is fantastisch!

Ik heb al heel wat chocoladebaksels gemaakt, maar deze is toch echt wel top! Ik heb ook meteen ontdekt dat mijn zoontjes mijn chocolade-gen hebben geërfd . Waar mijn man afhaakte na een half plakje, hapten zij een hele plak weg en vroegen zelfs om meer! Mama trots!!!

Het recept komt uit ‘Chocoladefantasie’ van Linda Collister.

400 gram grofgehakte pure chocolade
40 gram cacaopoeder
3 eetlepels sterke espressokoffie
2 eetlepels koffielikeur
6 grote eieren op kamertemperatuur
100 gram fijne suiker
250 ml slagroom

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe de chocolade, cacaopoeder en de koffie in een kom. Laat de chocolade au bain Marie smelten. Als de chocolade gesmolten is kan de kom van het vuur kan de likeur erbij. Bij mij wordt dit mengsel altijd wat dik en klonterig, maar uiteindelijk komt dit wel goed.

Doe dan de eieren met de suiker in een kom en klop dit met de mixer tot een bleekgeel mengsel dat als een lint van de garde loopt.

Mix in weer een andere kom de slagroom lobbig.

Meng dan het chocolademengsel door het eimengsel. Wanneer dit mengsel klonterig blijft, kun je het met de mixer nog even goed mengen. Wanneer dit goed gemengd is, kan de slagroom erbij.

Stort het mengsel dan in een cakeblik met een lengte van ongeveer 22 cm. Plaats het cakeblik in een grote bakvorm. Giet de vorm halfvol met water. De cake moet au bain Marie bakken.

Zet alles in de oven en laat de cake 1 uur en een kwartier bakken. Neem daarna de cake uit de oven en laat hem nog 45 min. in de bain Marie afkoelen. Neem dan de cakevorm uit het water en laat de cake in de vorm goed afkoelen. Vervolgens moet de cake nog een nacht in de koelkast staan en dan kun je genieten van deze heerlijke chocoladebom!

Reacties