Gevulde speculaastaart


Sinterklaas is weer in het land! Feest voor mijn zoontjes, die natuurlijk altijd lief en braaf zijn en daarom hopen dat Sint hen daarvoor beloont met veel cadeaus. Maar ook feest voor mama, want ik ben dol op alle lekkernijen die bij dit feest horen. Pepernoten, speculaas, marsepijn, chocola, taai taai…. Ik lust het allemaal. Gevulde speculaas is een kleine verslaving van mij, dus het werd hoog tijd om voor bakpiet te spelen en dat eens zelf te maken. Zeker nadat Bas had ontdekt dat er van alles in de vulling zit van een exemplaar uit de winkel, maar geen amandelen.

Als je deze taart gaat maken, moet je daar ruim van tevoren mee beginnen. De amandelspijs moet 4 dagen rusten om smaak te ontwikkelen en het deeg moet ook zeker een dag van te voren gemaakt worden. Het vergt dus even wat planning, maar het is steeds maar eventjes werk. En dat werk proef je!!!! Mmmmm, veel lekkerder dan de gevulde speculaas uit de winkel. Dus, een aanrader voor Pakjesavond. Lekker bij warme chocomel met slagroom. Als je dan niet in de Sinterklaasstemming komt, weet ik het ook niet meer.

Het recept komt uit ´De banketbakker´van Cees Holtkamp.

Amandelspijs
200 gram amandelen
200 gram suiker
1 ei
Rasp van een halve citroen

Deeg
160 gram lichtbruine basterdsuiker
140 gram roomboter
20 gram water
3 gram zout
275 gram bloem
20 gram speculaaskruiden
5 gram bakpoeder
1 ei

Extra
50 gram gesmolten roomboter
1 ei
blanke amandelen

Begin 4 dagen van te voren met de amandelspijs. Maal daarvoor de amandelen fijne en vermeng dit met de suiker en de citroenrasp. Klop het ei los en meng net zoveel hiervan door de amandelmengsel totdat het een kneedbare massa is.

Maak minstens één dag van tevoren het deeg. Meng de basterdsuiker met de boter het water en het zout. Meng vervolgens de bloem, de speculaaskruiden en het bakpoeder erdoor. Laat het deeg, goed verpakt 1 á 2 dagen in de koelkast rusten. Haal het een uurtje voordat je het gaat verwerken weer uit de koelkast om op temperatuur te komen. Direct uit de koelkast is het te koud en daardoor niet goed kneedbaar.

Voor het bakken moet de oven worden voorverwarmd op 180 graden.
Vet een rond bakblik van 24 cm doorsnede in met boter en bedek de bodem eventueel met een bakpapiertje. Rol het deeg uit tot een grote lap. Snijd een cirkel uit te grootte van de bakvorm om straks de taart mee te bekleden. Kneed en rol de rest van het deeg eventueel opnieuw en bekleed daarmee de bodem en rand van het bakblik.

Vermeng de amandelspijs met een beetje water en de helft van het losgeklopte ei, tot het een slappe bal is. Druk dit gelijkmatig uit op de bodem van de taart. Bestrijk de amandelspijs dan met de gesmolten boter. Je hoeft waarschijnlijk niet alles te gebruiken. Dek de taart dan af met de cirkelvormige lap die je eerder hebt uitgesneden. Werk de randjes netjes bij. Bestrijk de taart met het losgeklopte ei, leg er royaal de amandelen op en bestrijk daarna nog eens met ei. Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de taart goed afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Reacties