Salammbo´s


Van bakken word ik blij!!! Mixen, kneden, roeren…. ik vind het heerlijk om te doen. En van de resultaten word ik ook altijd blij. Niks lekkerder dan iets uit de eigen oven. Helaas werd ik altijd minder blij van mijn pogingen om zelf soesjes te maken. Leuk om te doen, maar de resultaten waren nooit om over naar huis te schrijven. Halfgare soesjes, ingezakte soesjes en soesjes die eruitzagen als meteorietjes, omgevallen torentjes of zielige hoopjes die alles behalve rond waren.

Het recept haalde ik uit 'Taarten, Soezen en Pasteien' van Michel Roux. Wat betreft smaak een prima recept, maar verder met bovengenoemd resultaat. Een recept van Rudolp van Veen was beter, maar haalde het qua smaak weer niet bij de soesjes van Michel Roux.
Oei, dan maar zelf wat experimenteren. Uiteindelijk heb ik toch het recept van Roux aangehouden maar wel een extra ei toegevoegd. Daarnaast heb ik de oven 20 graden hoger gezet dan de aangegeven temperatuur. En het resultaat…… fantastisch! Heerlijke, delicate, goudbruine, best mooi ronde soesjes!!! Met de vulling van chocoladecreme en de caramel er bovenop was het echt: delicieux! Zelden zo blij geweest.
Het werden meteen wel 30 soesjes, dus ik heb de buren laten meegenieten van mijn succes.

Soezendeeg
125 gram melk
125 gram water
100 gram boter in blokjes
½ theelepel zout
1 theelepel fijne kristalsuiker
150 gram bloem
5 eieren

Chocoladecreme
1 vanillestokje
500 ml melk
150 g suiker
4 eidooiers
2 el bloem
75 gram pure chocolade
200 ml slagroom
2 zakjes vanillesuiker

Karamel
300 gram fijne suiker

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe voor het soezendeeg de melk, boter, suiker in een pan met het water en het zout. Breng dit aan de kook en haal daarna de pan meteen van het vuur. Doe de bloem erbij en roer alles met een houten lepel tot een gladde massa. Zet de pan dan weer op laag vuur en roer 1 minuut onafgebroken om het deegmengsel te laten drogen.
Doe daarna het deegmengsel in een kom en voeg één voor één de eieren toe. In het begin lijkt het alsof de eieren niet goed worden opgenomen, maar na even roeren, wordt het toch een egaal mengsel. Uiteindelijk moet het een gladde, glimmende massa worden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit hierop met behulp van een spuitzak met een glad spuitmondje hoopjes van ongeveer 4 cm doorsnede. Bak de soesjes dan in 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Voor de chocoladecrème moet er eerst chocoladebanketbakkersroom worden gemaakt. Laat daarvoor de chocolade au bain Marie smelten. Halveer dan het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Schenk een scheutje warme melk over het eimengsel en roer het met een garde meteen goed door elkaar. Schenk dit mengsel terug in de pan bij de melk en roer ook nu alles meteen weer goed door elkaar. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Roer er dan de gesmolten chocolade door.
Stort de banketbakkersroom dan uit op een, met koud water afgespoeld en niet afgedroogd, plat bord en bedek met plasticfolie of een velletje bakpapier. Dit voorkomt velvorming op de banketbakkersroom. Laat de banketbakkersroom goed afkoelen.

Terwijl de chocoladebanketbakkersroom afkoelt, kan de karamel gemaakt worden. Doe hiervoor de suiker in een pan en breng het langzaam aan de kook. Je kunt af en toe met de pan ronddraaien om ervoor te zorgen dat de suiker oplost. Wanneer de suiker is opgelost en de karamel een mooie honingkleur heeft kan het vuur uit. Doop dan heel voorzichtig de soesjes in de karamel en laat ze afkoelen op bakpapier. Pas op, de karamel is ongelooflijk heet. Kom er niet met je vingers aan.

Klop dan de slagroom stijf met de vanillesuiker en meng dit door de afgekoelde chocoladebanketbakkersroom. Het kan zijn dat er dan wat klontjes in de crème blijven. Dit kan verholpen worden door de crème te zeven. Steek met een klein mesje een gaatje in de onderkant van de soesjes. Doe de crème in een spuitzak met een klein spuitmondje en vul de soesjes met de crème.

Bewaar ze niet te lang, want dan wordt de karamel minder knapperig. Hier waren ze echter zo op!!

Reacties