Cranberry upside-downcake


Kerst! De boom is versierd, de kaarsjes staan klaar en kerstknutsels van de kinderen sieren de woonkamer. Met kerst houd ik van rood, dus mag een rode taart niet ontbreken. Cranberries zijn nu volop te krijgen in de winkel en passen hier perfect bij. In combinatie met de rasp van een sinaasappel staan ze garant voor een overheerlijke kerstgeur in huis tijdens het bakken.

Het recept komt uit ‘Best Ever Baking’. Het is een makkelijk recept en dat is wel zo fijn met alle gebruikelijke kerststress. Het is een frisse, niet te zware cake. Dus voor een stukje van deze cake is er altijd nog wel een gaatje naast al het culinaire kerstgeweld.
Gebruik bij het bakken een bakblik zonder losse bodem anders loopt het sap van de cranberries en de karamel eruit.

Cake
70 gram zelfrijzend bakmeel
3 eieren
115 gram suiker
Rasp van 1 sinaasappel
45 gram gesmolten boter

Cranberrylaag
340 gram cranberries
55 gram boter
140 gram suiker

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Begin met de cranberrylaag. Smeer 55 gram boter op de bodem en zijkant van een bakblik met een doorsnede van 24 cm. Het wordt een royale laag. Doe dan de suiker in het bakblik en draai het rond zodat de suiker de zijkant en de bodem bedekt. Verdeel vervolgens de cranberries over de bodem.


Doe voor de cake de eieren, suiker en sinaasappelrasp in een kom. Plaats de kom boven een pan met heet water. Houd het water op temperatuur op laag vuur, maar laat het niet koken. De onderkant van de kom mag het water ook niet raken, want dan gaan de eieren stollen. Mix totdat het een bleek, schuimig mengsel is dat in dikke linten van de gardes loopt.


Haal de kom van het vuur en voeg dan het zelfrijzend bakmeel toe. Spatel dit voorzichtig door het eimengsel. Voeg als laatste de gesmolten boter toe. Verdeel het beslag over de cranberries.

Bak de taart in 40 minuten gaar. Haal hem uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen. Ga dan met een mes langs de randen van de cake om ervoor te zorgen dat hij goed loskomt. Plaats een bord op het bakblik en draai het met behulp van ovenwanten snel om. Als extra heb ik nog wat sinaasappelschilletjes op de taart gedaan. De kleur staat zo mooi bij het rood van de cranberry’s en het voegt net nog een beetjes smaak toe! Fijn kerstfeest!!!!

Reacties