Walnoottaart met Armagnac-pruimen


Nog een recept met walnoten! Van verschillende mensen heb ik deze herfst walnoten gekregen. Zoveel zelfs, dat ik nog steeds potten en schalen vol in de kast heb staan. Maar dat maakt niet uit, want met walnoten bak je heerlijke taarten. Zo ook deze.

Het recept komt uit Delicious Magazine. Het is een machtige taart, waarvan een klein reepje al genoeg is. Serveer elk reepje met wat pruimen en een flinke lepel crème fraîche!

Deeg
250 gram bloem
2 ½ lepel poedersuiker
175 gram koude boter, in blokjes
1 ei
1 eidooier
1 eidooier gemengd met 2 eetlepels melk voor het bestrijken

Vulling
175 gram gepelde walnoten
2 eieren
1 theelepel vanille-aroma
200 gram suiker

Armagnacpruimen
20 gedroogde pruimen zonder pit
60 ml armagnac
150 gram suiker
½ vanillestokje

Begin de avond voordat je de taart gaat bakken met het wellen van de pruimen. Doe daarvoor de pruimen met de armagnac in een kom en laat dat een nacht staan.

Doe voor de bodem de bloem en suiker in een kom en meng dit meng je vingers door elkaar tot zich kruimels vormen. Voeg het ei en de eierdooier toe en kneed alles tot een gladde bal. Wikkel het deeg in folie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Maal de walnoten grof en voeg de eieren , suiker en vanille toe. Meng alles door elkaar.

Vet een langwerpige bakvorm van 10 x 35 cm of een rechthoekige bakvorm van ongeveer 17 x 20 cm in met boter. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit tot een grote lap. 1/3 hiervan wordt de deksel en met de rest bekleed je de bakvorm. Wanneer de bodem bekleed is met deeg, kan de walnotenvulling erop. Bestrijk de randen van de bodem met water en leg het deeg voor de deksel erop. Door met de deegroller over de randen te rollen, wordt het overtollige deeg weggesneden. Bestrijk de deksel met het mengsel van eidooier en melk. Bak de taart 30 – 35 minuten totdat de bovenkant mooi goudbruin is.


Maak intussen de siroop voor de pruimen. Schraap hiervoor de zaadjes uit het vanillestokje en doe deze met de suiker en 200 ml water in een pan. Zet dit op laag vuur en roer goed totdat de suiker is opgelost. Draai dan het vuur halfhoog en laat de siroop vijf minuten zachtjes inkoken. Voeg dan de pruimen en armagnac toe en laat dit nog acht minuten doorkoken op laag vuur. Het moet een stroperige siroop worden.


Laat de taart na het bakken op een rooster afkoelen. Bestuif hem daarna met poedersuiker. Snijd de taart in stukken en serveer iedere portie met wat pruimen en een royale dot crème fraîche!

Reacties