Chocolademuffins met kersen en chocoladecrème


Al twee weken lag er een bakje met chocolade-botercrème in de diepvries te wachten tot ik een goede gelegenheid had om er iets mee te maken. Die gelegenheid diende zich aan toen een collega gezellig op bezoek kwam. Meteen een excuus om iets lekkers te bedenken met de botercrème! 
Het werden deze muffins. Ze zijn een beetje brownie-achtig; kleverig, vol van smaak en met een krokant korstje. De kersen erin maken het helemaal smeuig en sappig. Eigenlijk zijn ze zonder botercrème al lekker genoeg, maar het toefje chocolade-botercrème er bovenop geeft het net nog wat extra’s!

Chocoladebotercrème
banketbakkersroom:
   1 vanillestokje
   250ml melk
   75 g suiker
   2 eidooiers
   1 el bloem
250 gram roomboter
30 gram poedersuiker     
100 gram pure chocolade, gesmolten

Muffins
170 gram boter
140 gram pure chocolade
100 gram donkerbruine basterdsuiker
150 gram suiker
4 eieren
1 eetlepel cacaopoeder
110 gram bloem
300 gram kersen, goed uitgelekt

Voor de chocoladebotercrème: Maak eerst de banketbakkersroom voor de botercrème. Halveer daarvoor het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Schenk een scheutje warme melk over het eimengsel en roer het met een garde meteen goed door elkaar. Schenk dit mengsel terug in de pan bij de melk en roer ook nu alles meteen weer goed door elkaar. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Stort de banketbakkersroom dan uit op een, met koud water afgespoeld en niet afgedroogd, plat bord en bedek met plasticfolie of een velletje bakpapier. Dit voorkomt velvorming op de banketbakkersroom.

Wanneer de banketbakkersroom afgekoeld is kan er botercrème mee gemaakt worden. Klop daarvoor de poedersuiker en de roomboter goed los met een mixer. Meng dan 250 gram banketbakkersroom erdoor en blijf mixen totdat er een romige, egale massa is ontstaan. Gebruik 300 gram van deze botercrème om er chocoladecrème van te maken. Smelt de pure chocolade au bain Marie. Laat de chocolade iets afkoelen en giet het dan in een dan in een straaltje op de botercrème, terwijl je alles met de mixer blijft kloppen totdat het goed gemengd is.

Voor de muffins: Doe muffinpapiertjes in een vorm voor 12 muffins. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de boter en chocolade in een kom. Plaats de kom boven een pan met water, de kom mag het water niet raken. Zet de pan op het vuur en laat de boter en chocolade smelten. Doe dit mengsel dan in een kom en mix er de suikers door. Doe er dan één voor één de eieren bij. Als die goed zijn opgenomen, kunnen de bloem en de cacaopoeder erbij. Als laatste moeten de kersen er door geroerd worden. Vul de vormpjes, plaats de muffinplaat in de oven en bak de muffins 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Je kunt controleren of de muffins gaar zijn door er een satéprikker in te steken. De satéprikker moet er bijna schoon uitkomen.
Doe de botercrème in een spuitzak met een geribbeld spuitmondje en spuit mooie toefjes op de muffins. Smullen maar!

Reacties