Sinaasappelsoesjes met een karamellaagje


Eerder schreef ik al over mijn liefde voor de Eclair. Een Frans gebakje gemaakt van soezendeeg gevuld met, in mijn favoriete versie, koffiebanketbakkersroom. Heel fijn vond ik het dan ook toen ik van een vriendin een boekje kreeg met daarin alleen maar recepten voor Eclairs. Met alle mogelijke vullingen!!! Kijk, daar word ik nou blij van. Daar ga ik de komende tijd beslist uit bakken.
Maar eerst heb ik samen met diezelfde vriendin een heel gezellig middagje in de keuken gestaan. Omdat zij iets wilde maken met karamel erop hebben we gekozen voor soesjes gevuld met sinaasappelcreme . En daarop natuurlijk dat laagje karamel. Het recept hebben we ter plekke verzonnen. En ik moet zeggen; de soesjes werden heerlijk!!!!

Sinaasappelbanketbakkersroom
500 ml melk
Schil van een hele sinaasappel
Merg van 1 vanillestokje
150 gram suiker
2 eetlepels bloem
4 eierdooiers

Soesjesdeeg
125 gram melk
125 gram water
100 gram boter, in blokjes
½ theelepel zout
1 eetlepel fijne kristalsuiker
150 gram bloem
4 tot 5 eieren

Karamel
250 gram suiker
75 gram water

Maak als eerste de sinaasappelbanketbakkersroom.
Breng in een pan de melk met de helft van de suiker, de sinaasappelschil en het merg van een vanillestokje langzaam aan de kook. Dit mag best even duren want dan kan de smaak uit de sinaasappelschil in de melk trekken. Roer in een kom de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Haal, wanneer de melk kookt, de sinaasappelschil eruit en schenk een scheutje warme melk over het eimengsel. Roer het met een garde meteen goed door elkaar. Schenk dit mengsel terug in de pan bij de rest van de melk en roer ook nu alles meteen weer goed door elkaar. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen, terwijl je constant blijft roeren. Stort de banketbakkersroom dan uit op een, met koud water afgespoeld en niet afgedroogd, plat bord en bedek met plasticfolie of een velletje bakpapier. Dit voorkomt velvorming op de banketbakkersroom. Laat de banketbakkersroom goed afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe voor het soezendeeg de melk, boter, suiker in een pan met het water en het zout. Breng dit aan de kook en haal daarna de pan meteen van het vuur. Doe de bloem erbij en roer alles met een houten lepel tot een gladde massa. Zet de pan dan weer op een middelmatig vuur en roer 1 minuut onafgebroken om het deegmengsel te laten drogen. Doe daarna het deegmengsel in een kom en voeg één voor één de eieren toe. In het begin lijkt het alsof de eieren niet goed worden opgenomen, maar na even roeren, wordt het toch een egaal mengsel. Uiteindelijk moet het een gladde, glimmende massa worden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit hierop met behulp van een spuitzak met een glad spuitmondje worstjes met een dikte van ongeveer 2 cm en een lengte van ongeveer 10 cm. Bak de eclairs dan in 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Laat de soesjes dan even afkoelen.

Maak ondertussen de karamel. Doe daarvoor de suiker met het water in een pannetje breng dit aan de kook. Blijf erop letten. Als de karamel een diepe honingkleur heeft is deze goed. Zet het vuur dan ook meteen uit. Karamel die te donker wordt, smaakt bitter.
Prik de soesjes aan een vork en doop ze in de karamel. Leg ze dan met behulp van een tweede vork op een velletje bakpapier. Niet met je vingers aankomen! Karamel is ongelooflijk heet. Als de karamel is afgekoeld, kunnen de soesjes worden gevuld. Doe hiervoor de sinaasappelroom in een spuitzak met een klein, rond spuitmondje. Prik met een mes in ieder soesje een gaatje en vul hierdoor de soes met de room.
Om de soesjes helemaal mooi te maken, hebben we er nog wat sinaasappelschilletjes op gedaan. Dat zag er heel mooi uit en voegde ook nog net wat extra smaak toe!

Reacties

 1. Hanneke: Chapeau!

  De twee die ik van Cathy heb mogen proeven smaakten overheerlijk!!

  Overigens: Mooi blog, leuke verhalen! Werkt uitnodigend om ook weer aan de slag te gaan....

  Ik hoop dat je er bij de volgende 'Heel Holland Bakt'-serie wel bij bent....

  Nog veel bakplezier,
  Mia

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten