Pompoenmuffins


Halloween komt eraan! Lekker griezelen!!! De commercie speelt daar handig op in, want in de winkel liggen allerlei eetbare en niet-eetbare Halloweenproducten. Mijn jongens zijn daar niet geheel ongevoelig voor. Al weken verheugen ze zich op deze dag. Verkleden, knutselen, elkaar bang maken. Maar vooral Halloween-eten! Worstelend met een ‘writers-block’ vroeg ik mijn jongens eens vrij te associëren rondom Halloween om mij zodoende op ideeën te brengen voor dit stukje. En, het is waarschijnlijk niet vreemd met zo’n moeder, er kwamen allerlei suggesties rondom eten naar voren! Spinnen van Zoenen met dropveterpootjes, bloederige spinnenpap, spokenkoekjes enz.

Deze muffins horen ook in dit rijtje. In vergelijking met andere Halloweencakejes zien ze er vrij eenvoudig uit. Geen doodskopjes, spoken, bloeddoorlopen ogen of andere akelige dingen als versiering. Gewoon pompoen muffins, maar dan natuurlijk wel heel erg lekker!
Pompoen in cakejes is heerlijk, omdat pompoen van nature een ietwat zoetige smaak heeft. Versterkt door de kruiden zorgt dat voor een echte herfstige/ winterse smaak. Het recept komt uit het boek 'Muffins' van Marc Grossman.

340 gram bloem
3 tl bakpoeder
150 gram lichtbruine basterdsuiker
1 el kaneel
1 tl gemberpoeder
1/2 tl nootmuskaat
1 tl zout
80 ml karnemelk
120 ml zonnebloemolie
2 eieren
1 tl vanille-essence
400 gram pompoen (geschild, gekookt en geprakt)
100 ml kwark

Verwarm de oven voor op 210 graden en plaats in elk vakje van het muffinblik een papieren cupcake vormpje.

Roer in een mengkom de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, kaneel, gemberpoeder en nootmuskaat met een pollepel door elkaar. Roer in een tweede kom de pompoen, karnemelk, olie, vanille en eieren door elkaar. Schep met een spatel de droge ingrediënten nu stevig door de natte ingrediënten, totdat het beslag goed vermengd is.
Vul het muffinblik voor de helft met beslag en schep daar bovenop een flinke theelepel kwark, en vul het muffinblik nu tot de rand met beslag. o Bak de muffins gaar en goudbruin in 15 tot 20 minuten. Laat de muffins de eerste 10 minuten na het bakken afkoelen in het blik, daarna kun je ze verder laten afkoelen op een rooster.

Reacties