Rozencakejes


Even een experimentje! Vorig jaar heb ik een fles rozensiroop gekocht. Het is niet ieders 'cup of tea'. Een vriendin riep ooit tijdens het proeven van een glas water met rozensiroop uit: 'Bah, het is net of ik wc-verfrisser drink!'.  Maar persoonlijk vind ik het wel lekker over ijs, een pannenkoek of in Spa Rood of Sprite.
 
Bloemensmaakjes in eten is altijd een beetje oppassen; subtiel gebruikt kan het net een beetje extra aan een gerecht of baksel geven, maar teveel en de smaak gaat overheersen en dan is het echt niet meer lekker. Lavendel heeft dat ook.
 
Na een paar eenvoudige baksels uit bakboeken wilde ik deze keer in ieder geval weer eens zelf iets uitproberen. Daarom deze cakejes met rozensiroop. En ook omdat ik al heel lang van die prachtige cakevormpjes, in de vorm van roosjes, ongebruikt in de kast had staan.
Ik heb gewoon een standaard cakejesrecept gebruikt en daarvan de helft van de suiker vervangen door amandelspijs. Verder heb ik framboosjes toegevoegd voor wat extra smaak en uiteindelijk heb ik toch wel 7 eetlepels rozensiroop toegevoegd. Die gaven de cakejes in ieder geval al een mooie roze kleur. En de smaak was prima, alles behalve wc-verfisser! Het was niet direct zo dat er een sterke rozensmaak aan de cakejes zat, maar ze smaakten wel anders… een beetje subtiel bloemig. En dat versterkte het nootachtige van de amandel weer heel erg goed. En... die amandelspijs maakt de cakejes ook weer lekker smeuïg. Manlief, eigenlijk helemaal geen liefhebber van rozensiroop, vond de cakejes heerlijk! Geslaagd experiment dus!!!
Het beslag was genoeg voor 6 rozencakejes en nog wat extra cupcakes.
 
Amandelspijs
100 gram suiker
100 gram amandelen
Half ei, losgeklopt
 
100 gram suiker
200 gram boter (op kamertemperatuur)
200 gram zelfrijzend bakmeel
4 eieren 7 eetlepels rozensiroop (bv. Go-tan)
1 doosje diepvriesframbozen (deze hoeven niet ontdooid te zijn, je gebruikt ook niet het hele doosje)
 
Begin met de amandelspijs. Doe daarvoor de suiker en de amandelen in een hakmolen en maal zo de amandelen op de pulseerstand helemaal fijn. Voeg dan het ei toe en meng alles nog even goed door elkaar. Amandelspijs is het lekkerst als het eerst even heeft kunnen rusten. Dus als je dit 1 of 2 dagen van te voren kunt maken is dat helemaal ideaal.
 
 
Verwarm dan de oven voor op 180 graden. Vet de rozenvormpjes licht in en/of doe wat cupcakepapiertjes in een muffinvorm. Doe dan de amandelspijs, suiker en boter in een kom en meng dit met een mixer totdat het een luchtig mengsel is. Voeg dan één voor één de eieren toe. Daarna kan de bloem erbij en ook dit mag weer even goed gemengd worden. Voeg als laatste de rozensiroop toe en meng dit ook weer goed door het beslag. Vul dan de rozenvormpjes tot ongeveer de helft. Ik gebruik, hiervoor altijd een ijsbollentang. Gebruik per cakekje ongeveer 5 frambozen en duw die in het deegmengsel. Doe daarna nog een klein lepeltje deeg op de frambozen. De vormpjes moeten voor ongeveer driekwart gevuld zijn. Ik heb de frambozen expres niet eerst door het deeg gemengd omdat ze snel kapot gaan en zo ook donkere vlekken in de cakejes tijdens het bakken zouden veroorzaken. Plaats de cakejes dan in de voorverwarmde oven. Ze zijn klaar na ongeveer 20 minuten. Je kunt de gaarheid controleren door er een mes of satéprikker in te steken. Deze moet er schoon uitkomen. Laat de cakejes afkoelen en smullen maar.

Reacties

Een reactie posten