Appel-kaneelmuffins met kruimels


Dit is een ik-doe-eens-even-wat-en-zie-wel-hoe-het-uitpakt-recept! Een tijdje geleden wilde ik 's avonds nog snel even wat lekkers maken. En omdat de winkels al dicht waren, moest dat met ingrediënten die ik al in huis had. Het werden deze muffins. Het is gebaseerd op een standaard cakerecept en daar heb ik allerlei lekkers aan toegevoegd. Tijdens het maken is dit recept dus tot stand gekomen. Dan is het daarna altijd even de vraag of het ook echt lekker is.

Nou kun je met deze ingrediënten de plank bijna niet mis slaan, maar het moet toch allemaal wel een beetje in balans zijn. Gelukkig pakte deze muffins prima uit! De smaak was top! En oke, ze zagen er een beetje rustiek uit…. bepaald geen patisserie. Maar voor iets dat zomaar eventjes op een avondje in elkaar is bedacht, was het meer dan oke! Mmmm-geluiden bij iedereen die er van proefde, dus ik was weer een blij mens.

2 appels , geschild en in kleine blokjes
2 theelepels kaneel
2 eetlepels krenten
1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker

Kruimels
90 gram donkerbruine bastersuiker
100 gram bloem
70 gram boter, in blokjes
2 eetlepels koekkruiden

200 gram boter
200 gram suiker
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel

Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een muffinplaat met muffinvormpjes.

Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in een kom en voeg de kaneel, krenten en donkerbruine basterdsuiker toe. Meng alles even goed door elkaar.

Doe alle ingrediënten voor de kruimels in een kom en wrijf het met je vingertoppen tot kruimels.

Doe voor het cakebeslag de boter met de suiker in een kom en mix het tot een luchtige massa. Doe hier één voor één de eieren bij. Het volgende ei pas toevoegen als het vorige helemaal is opgenomen in het beslag. Voeg als laatste het zelfrijzend bakmeel toe en mix alles tot een egaal beslag. Vul de vormpjes voor de helft met het beslag. Het mag echt niet meer zijn, want dan pas de rest er niet meer bij. Doe daar bovenop in elk vormpje een lepel van het appelmengsel. Verdeel daar de kruimels over. Zet de vormpjes in de oven en bak de muffins gaar in 20-25 minuten . Je kunt controleren of de muffins gaar zijn door er een prikker in te steken. De prikker moet er dan schoon weer uitkomen.

Reacties