Cheesecake met limoen en bramen


Ook bij mij gaat wel eens wat mis. Zo had ik laatst een gevalletje van witte chocola die maar niet wilde smelten. Het werd één dikke klont in plaats van de normale verrukkelijke witte substantie. Ook een tweede poging mislukte en dat was vrij vervelend want de bonndem van de taart was al klaar en behalve de chocola waren alle ingrediënten al gemengd. Dat vroeg om wat improvisatie. Ik had nog wat limoenen liggen en dacht dat dit misschien wel eens lekker zou kunnen smaken bij de bramen. Goed gegokt, want de taart was echt heel erg lekker! De cheesecake was heerlijk zacht van structuur en de limoenen maakten het heerlijk fris. Ik ga hem in het vervolg altijd zo maken!

De taart is geïnspireerd op een cheesecake met witte chocolade en bramen uit ‘Delicious Magazine’, maar ik heb het één en ander aangepast. Ik ben heel erg blij met het resultaat!

Bramenpuree
400 gram bramen
Sap van 1 limoen
2 eetlepels suiker

Bodem
250 gram havermoutkoekjes
100 gram boter

Vulling
500 gram verse roomkaas, op kamertemperatuur
250 ml zure room
150 ml slagroom
250 gram suiker
4 eieren
4 eetlepels bloem
Rasp en sap van 1 limoen

Garnering
150 ml slagroom
1 eetlepel suiker
200 gram bramen
Sap van een halve limoen

Begin met de bramenpuree. Doe de bramen met de suiker en het limoensap in een pannetje verwarm het op middelhoog vuur. Laat 10 minuten zachtjes koken onder af en toe roeren totdat de bramen zacht zijn. Druk de bramen dan door een zeef om de pitjes eruit te zeven. Gebruik de bolle kant van een lepel om alle pulp door de zeef te duwen. Laat de bramenpuree goed afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Maal de koekjes fijn en smelt de boter. Meng de gesmolten boter door de koekkruimels en verdeel dit mengsel over de bodem van de bakvorm. Druk het koekmengsel goed aan met de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak ondertussen de vulling. Klop daarvoor alle ingrediënten in een kom met een elektrische mixer in 3-4 minuten tot een dik, glad mengsel. Schep de vulling op de bodem en tik dan zachtjes tegen de randen van de springvorm om eventuele luchtbellen te verwijderen. Schep de afgekoelde bramenpuree in een spiraal over de vulling en trek en met een mes of satéprikker een marmerpatroon in.

Bak de cheesecake op 180 graden 1 uur in de oven of totdat hij in het midden bijna gestold is. Zet dan de oven uit en laat de cheesecake 2 uur afkoelen in de oven. Klop voor de garnering de slagroom stijf met de suiker. Laat de bramen even marineren in het limoensap en verdeel ze daarna over de slagroom. Smullen maar!

Reacties