Honinglussen


Deze koeken worden in Italië traditioneel op kerstavond gegeten. Wij aten ze vorig jaar voor het eerst en willen er best een traditie van maken. Ze zijn heerlijk! Eet ze warm, dan smaken ze het best.

Het recept komt uit 'La Dolce Vita' van Ursula Ferigno. Het recept is genoeg voor ongeveer 15 lussen.

Deeg
15 gram verse gist of 3 gram instant gist
Snuf kristalsuiker
150 ml warm water
225 gram bloem
Snuf zout
1 ei, losgeklopt

Garnering
Fijne kristalsuiker, voor het bestrooien
2 theelepels koekkruiden
3 eetlepels honing

Olie voor het frituren

Meng de verse gist met twee eetlepels warm water en de snuf kristalsuiker. Laat dit op een warme plek 15 minuten staan zodat de gist geactiveerd wordt. Wanneer je instant gist gebruikt hoef je dit niet te doen.
Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en doe daar het verse gistmengsel met het resterende water in. Als je instantgist gebruikt, maak je ook een kuiltje en doe je daar de gist, het water en het snufje suiker in. Meng dit door elkaar en meng dan de bloem erdoor. Het zout strooi je in beide gevallen op de bloem. Probeer te voorkomen dat er zout in het water-gist mengsel komt, want zout vermindert de werking van de gist.

Wanneer alles tot een deeg is gemengd, moet het deeg op een met bloem bestoven werkblad nog 10 minuten doorgekneed worden. Doe het deeg dan in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een schone doek en laat het deeg 20 minuten rusten.
Haal daarna het deeg uit de kom. Verdeel het deeg in kleine balletjes en rol daar worstjes van. Sla de uiteinden over elkaar, zodat er aan één kant een lus ontstaat. Maak zo ongeveer 15 lussen.

Verhit de olie in een pan totdat er een lichte rook vanaf komt. Bak hierin de koeklussen, 5 tegelijk. Haal ze uit de pan als ze naar boven komen drijven en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de lussen dan met de suiker en de koekkruiden. Stapel ze op een schaal tot een piramide. Verwarm de honing in een pannetje en schenk deze dan over de bovenkant van de piramide. Eet de lussen als ze nog warm zijn. Om je vingers bij af te likken!!!

Reacties