Eclairs met blauwe bessen en lemoncurd


Volgende week komen er nog een paar zomerse dagen aan en dat is dit wel een heel fijn gebakje. Lekker fris en mooi! Heel geschikt voor een high-tea of een lekker luxe toetje of gewoon zomaar. En eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Oké, je moet even aan de slag met soezendeeg, maar de rest is simpel. Zeker als je, net als ik, kant en klare lemoncurd gebruikt. Tuurlijk, zelfgemaakte lemoncurd is lekkerder, maar in dit recept werkt lemoncurd uit een potje ook heel erg goed. Heb je meteen tijd over om nog even van de zon te genieten! In plaats van blauwe bessen kun je ook frambozen gebruiken. Bij mij waren net toevallig de blauwe bessen rijp in de tuin, dus heb ik die gebruikt.

Soezendeeg
125 gram melk
125 gram water
100 gram boter, in blokjes
½ theelepel zout
1 eetlepel fijne kristalsuiker
150 gram bloem
5 eieren

Vulling
375 ml slagroom
30 gram suiker
100 gram lemoncurd
Extra lemoncurd om in de eclairs te lepelen
250 gram blauwe bessen, houd er een paar achter als garnering

Glazuur
125 gram poedersuiker
Theelepel lemoncurd
Water

Begin met de eclairs. Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe voor het soezendeeg de melk, boter, suiker in een pan met het water en het zout. Breng dit aan de kook en haal daarna de pan meteen van het vuur. Doe de bloem erbij en roer alles met een houten lepel tot een gladde massa. Zet de pan dan weer op een middelmatig vuur en roer 1 minuut onafgebroken om het deegmengsel te laten drogen. Je hoort het dan een beetje sissen. Doe daarna het deegmengsel in een kom en voeg één voor één de eieren toe. In het begin lijkt het alsof de eieren niet goed worden opgenomen, maar na even roeren, wordt het toch een egaal mengsel. Pas het volgende ei toevoegen als je merkt dat het eerder toegevoegde ei helemaal is opgenomen. Uiteindelijk moet het een gladde, glimmende massa worden. Het moet als een heel dik lint van een houten lepel aflopen.
Doe het beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit worstjes van ongeveer 10 cm lang op de met bakpapier beklede bakplaat. Bak de eclairs gaar in 25 -30 minuten. Ze moeten mooi goudbruin zijn. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen. Uit dit recept gaan aardig wat eclairs. De meest mooie (zo’n 15 eclairs) gebruik ik om te vullen, de rest eten we gewoon zo op. Mijn zoontjes zijn dol op eclairs zonder vulling.

Doe voor de vulling de slagroom met de suiker in een kom en klop de slagroom stijf. Voeg er op het laatste moment de lemoncurd aan toe en klop dit even mee zodat het goed door de slagroom gemengd wordt.

Snijd dan de 15 mooiste eclairs open en verspreid een theelepel lemoncurd op de bodem van elke eclair. Verdeel de blauwe bessen over de eclairbodems. Houd wat blauwe bessen over ter garnering. Doe de slagroom in een spuitzak met een kartelmondje en spuit de slagroom in de eclairs. Vervolgens kunnen de bovenkantjes erop.

Meng voor het glazuur de poedersuiker met de lemoncurd en voeg dan steeds een heel klein beetje water toe terwijl je roert. Stop met het toevoegen van water als het een dikke, gladde pasta is. Ik heb het glazuur en in spuitzak gedaan en een plat, dun spuitmondje. Daarmee heb ik op elke eclair een streepje glazuur gespoten. Daarop nog wat besjes en je hebt een prachtig, overheerlijk gebakje!

Reacties