Appel-karamelvlaaiHet is alweer heel, heel lang geleden sinds mijn laatste post. Een hele drukke periode zorgde ervoor dat ik even geen tijd en energie had om te bloggen. Bakken wel, daar had ik  altijd tijd voor. Alleen voor het schrijven erover niet.

Maar nu is de tijd en zin er weer. En ik heb nog heel wat lekkere recepten te delen!

Om te beginnen deze vlaai. Appels en karamel, ik vind het een goddelijke combinatie. Daarom deze vlaai! En oei, het is een lekkere vlaai. Gewoon een echte vlaaibodem met een vulling van appels en rozijnen en daarop een topping van karamelroom. Die karamelroom vraagt even wat aandacht en moet je ook ruim van te voren maken, zodat hij goed kan afkoelen. Voor de rest is het niet moeilijk, maar we heel erg smakelijk! 

Karamelroom
150 gram suiker
500 gram slagroom

Bodem
250 gram bloem
1 ei
20 gram boter
15 gram suiker
1 dl lauwwarme melk
4 gram gedroogde gist
Mespunt zout

Vulling
600 gram appel in blokjes
75 gram rozijnen
50 gram suiker
Klontje boter
Water

Begin met de karamelroom. Gebruik een ruime pan met een dikke bodem en verhit daarin op een matig vuur de suiker totdat deze oplost en karamelliseert. De karamel moet de kleur van donkere honing hebben. Het vergt even wat tijd en je moet er goed bij blijven, want de karamel mag niet te donker worden. Als hij sterk begint te ruiken is hij bitter geworden en daarom ook niet lekker.

Wanneer de suiker gekaramelliseerd is mag de slagroom erbij. Let op het gaat flink bubbelen, vandaar ook die ruime pan. In eerste instantie zal de karamel stollen door de koude slagroom, maar na enige tijd koken, lost de karamel weer op. Giet de room in een kom en dek af met plastic folie. Zorg dat de folie de room raakt, anders komt er een vel op de room. Zet de room in de koelkast en laat door en door koud worden. Zorg dat je dit dus echt ruim van te voren doet.

Deeg
Verwarm voor het deeg de melk tot lauwwarm. Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Doe boter, suiker, ei en gist in het kuiltje en strooi het zout aan de rand van de kom op de bloem. Giet de melk bij de ingrediënten in het kuiltje en  roer alles door elkaar. Kneed alles samen tot een mooie deegbol.
Doe het deeg terug in de kom, dek af met plasticfolie en laat op een warme plek zeker 45 minuten rijzen, totdat het deeg in volume is verdubbeld.

Voor de vulling mogen de appelstukjes in een koekenpan met een klontje boter en een klein scheutje water. Voeg de rozijnen en suiker toe en bak de appeltjes totdat ze zacht zijn. Ze mogen niet uit elkaar vallen, dus niet doorbakken totdat het moes is.
Laat de appels vervolgens afkoelen.

Wanneer het deeg voldoende is gerezen kan het uitgerold worden tot een mooi plak. Bekleed hiermee een ingevette vlaaivorm van 30 cm doorsnede. Snijd het overtollige deeg weg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet het deeg nog even op een warme plek om te rijzen totdat de bodem en randen mooi dik zijn geworden.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden celsius
Schep dan de vulling erin en bak de vlaai mooi gaar in 25 minuten. Laat hem vervolgens goed afkoelen.

Klop als laatste de afgekoelde karamelroom tot karamelslagroom met een mixer. Doe de karamelslagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit mooie rozetten op de vlaai.

Smakelijk!

Reacties

Een reactie posten