Cupcakes met karamel


Mijn zonen keken de afgelopen vakantie naar de ‘Cupcakecup’ bij Zapp op NPO3. Daarin gaan kinderen de strijd tegen elkaar aan in het maken van de mooiste en lekkerste cupcakes. Mijn kinderen wilden daarna ook aan de bak. Kan ook niet anders met zo’n moeder, natuurlijk! De oudste wilde per sé cupcakes met karamel, dus dat is het geworden. Karamel erin en karamelbotercrème erop. Althans, bij een aantal. Want een deel van de cupcake is door mijn zonen op vakkundige wijze versierd met aardig wat marsepein. Die ze er bij het eten van de cupcakes er dan weer af haalden omdat ze dat helemaal niet lusten. We hebben het wel heel gezellig gehad en de cupcakes waren heerlijk!

Cupcakes
250 gram boter
250 gram suiker
Snuf zout
5 eieren
250 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram zachte karamels (gewoon uit de winkel), in kleine blokjes gesneden.

Topping
Karamel:
150 gram suiker
75 gram slagroom
50 gram boter
Snufje zout
Botercréme (met banketbakkersroom):
250 gram melk
2 eierdooiers
75 gram suiker
1 eetlepel bloem
250 gram zachte boter.

Start met de banketbakkersroom. Verwarm daarvoor de melk met de helft van de suiker. Doe de rest van de suiker in een kom met de eierdooiers, de bloem en een klein scheutje melk. Meng alles door elkaar. Wanneer de melk bijna kookt mag een scheut van de warme melk bij het eierdooiermengsel. Meng alles goed door elkaar en doe dit bij de rest van de warme melk in de pan. Breng dit onder voortdurend roeren aan de kook. Roer als er bellen ontstaan nog een minuutje door en stort de pudding dan op een koud bord. Leg er een velletje plasticfolie op om velvorming van de pudding te voorkomen en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe voor de cakejes de boter, met de suiker en de snuf zout in een kom en mix alles tot een gladde, zachte massa. Voeg dan één voor één de eieren toe en daarna in een keer alle bloem. Mix kort totdat het een glad deeg is en spatel dan de stukjes karamel erdoor. Verdeel het beslag over met papier beklede vormpjes en bak de cakejes gaar in ongeveer 20 minuten. Laat ze goed afkoelen.

Maak ondertussen de karamel. Doe daarvoor de suiker in een pan met een dikke bodem en verhit dit totdat de suiker is opgelost een donkere honingkleur heeft gekregen. Doe dan beetje bij beetje de slagroom erbij terwijl je goed roert. Vervolgens mag de boter erbij. Blijf roeren totdat deze is opgelost en laat de karamel afkoelen.

Doe voor de karamelbotercrème de boter in de mixer en mix deze luchtig in ongveer 10 minuten. Voeg dan de banketbakkersroom toe en mix alles weer goed door elkaar. Voeg dan de helft van de karamel toe. Om deze goed te laten opgaan in de botercrème moet je alles op hoge snelheid een tijdje goed door elkaar mixen. Doe dan de botercreme in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit op elke cupcake een soort nestjes van botercrème.
Doe de rest van de karamel in een ander spuitzakje zonder mondje en knip een gat in de punt, zodat je kunt spuiten. Spuit in elke nestje een beetje karamel. Ik heb een mesje gebruikt om de karamel af te snijden als het nestje gevuld was. Doordat de karamel was afgekoeld, kwam het als een soort dik worstje eruit en kon ik er geen toefjes van maken. Met de bolle kant van een warm lepeltje, heb ik de karamel vervolgens in model geduwd. En toen zagen de cupcakes er opeens heel presentabel en vooral lekker uit. En ze smaakten ook nog eens zo.

Reacties