Linzenvlaai met kerstkersen


Voor de niet-Limburgers: linzenvlaai is niet gemaakt van linzen. Zo, hebben we dat ook meteen even duidelijk. ‘Linzen’ slaat op een speciaal soort deeg. Iets Duits geloof ik. In ieder geval zit er gewoon meel, lekker veel boter en suiker in. En kersen in dit geval en die heb ik op smaak gebracht met kaneel en sinaasappel, zodat de vlaai een kersttintje krijgt. In plaats van een deksel van brede latjes, heb ik sterren uitgedrukt in het deeg en daar de ovenkant mee bekleed. Zo ziet de vlaai er meteen ook nog eens gezellig uit.

Het basisrecept voor linzenvlaai komt uit het ‘Limburgs vlaaienboek’van Wil en Netty Engels. Ik heb er zelf een twist aan gegeven en een dubbele hoeveelheid deeg gemaakt. Je houdt uiteindelijk dan nog wat deeg over. Ik heb het in de vriezer gedaan. Met wat gewone jam kun je daar nog een keer een heel lekker klein vlaaitje van maken.

Vulling
2 grote potten kersen met sap
1 kaneelstokje
schil van een sinaasappel
2 zakjes vanillesuiker
4 flinke eetlepels maizena
Koud water
Paneermeel

Deeg
500 gram bloem
20 gram bakpoeder
4 eetlepels melk
200 gram boter
2 eieren
280 gram witte basterdsuiker
4 gram zout

Begin met de kersen. Doe deze met het sap in een grote pan. Voeg de vanillesuiker en het kaneelstokje toe. Trek met een dunschiller 3 repen van de schoon geboende sinaasappel en laat dit ook meetrekken met de kersen. Verwarm de kersen op laag vuur, zodat alle smaken in kunnen trekken. Meng ondertussen de maizena met wat koud water tot een papje. Voeg dit toe wanneer het kersenmengsel tegen de kook aan zit en kook de maizena nog even mee, zodat het mengsel gaat indikken. Laat het vervolgens helemaal afkoelen. Haal het kaneelstokje en de sinaasappelschil eruit. 

Kneed voor het deeg alle ingrediënten met de hand of de keukenmachine door elkaar tot en soepel deeg. Leg dit minstens een half uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven dan voor op 200 graden en vet een vlaaivorm in met boter. Rol ¾ van het deeg uit tot een mooi lap en bekleed hier de vlaaivorm mee. Snijd de randen netjes bij. Strooi wat paneermeel uit over de bodem en vul de bodem dan met het kersenmengsel.
Rol dan ook de rest van het deeg uit en steek er met een koekjesvorm sterren uit. Bedek de vlaai hier mee en schuif hem dan in de oven. De vlaai moet 30 minuten bakken. Wanneer je markt de bovenkant wat donker wordt, kun je deze afdekken met wat aluminiumfolie tijdens het bakken. Hij kleurt dan niet meer verder. Laat de vlaai afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Bestrooi met poedersuiker en klaar is je heerlijke kerstkersenvlaai!

Reacties