Rijstevlaai en kaneel en stoofpeertjes


Deze vlaai is even wat werk, maar dan heb je ook iets. Onder andere een heerlijke geur in huis, want stoofpeertjes! Ideale vlaai voor als je wat tijd hebt in de kerstvakantie. En na het kerstdiner en alle oliebollen en wafels nog gebak kan zien! Ik altijd! Dus hier blijft de oven aan gaan voor allerlei lekkers. Over goede voornemens denk ik later nog wel eens na; maar taart eten op zijn tijd, vind ik een heel goed voornemen.
Dit is eigenlijk een variant op een gewone rijstevlaai. Met kaneel en stoofpeertjes voor een winterse touch. Warme chocomel erbij. Ach ja, zo kom je de winter wel door!

Bodem
250 gram bloem
15 gram verse gist of 3 gram gedroogde gist
1 dl lauwwarme melk
20 gram boter
½ ei
15 gram suiker
3 gram zout

Vulling
1 liter melk ( + eventueel extra melk om de pap na het koken iets vloeibaarder te maken)
100 gram pap- of risottorijst
130 gram suiker
1 theelepel kaneel
3 eieren

Stoofpeertjes
8 stoofpeertjes
500 ml rode wijn
100 gram suiker
1 kaneelstokje
Sinaasappelschil (1 krul, getrokken met een dunschiller)
Water
2 eetlepels maïzena

500 ml slagroom
6 eetlepels suiker
Beetje kaneel

Schil de stoofpeertjes en halveer ze. Snijd eventueel ook het klokhuis eruit. Doe de wijn in een grote pan met de suiker, sinaasappelschil en het kaneelstokje. Doe de peertjes erbij. Voeg eventueel nog water toe totdat de peertjes helemaal onder staan. Breng aan de kook en laat de peertjes dan 2 uur zachtjes gaar worden. Haal de peertjes dan uit het vocht. Meng de twee eetlepels maïzena met wat koud water tot een papje en voeg dit doe aan het stofvocht. Breng dit aan de kook, zodat het vocht lichtjes gaat binden. Doe dan de peertjes er weer bij en laat alles goed afkoelen.

Breng voor de vulling de melk met de rijst en 100 gram suiker al roerend aan de kook. Wanneer de melk kookt kan het vuur laag en mag de rijst met het deksel op de pan in ongeveer 20 minuten gaar koken. Roer wel af en toe. Controleer dan of de rijst gaar is. Laat, wanneer de rijst zacht is, de pap helemaal afkoelen. Waarschijnlijk stijft de pap dan ook flink op en dat wil je niet hebben in de vlaai. Voeg net zoveel koude melk toe tot je een dik vloeibare massa hebt. Ik heb er zeker nog 250 ml melk bij gedaan. Voeg ook de theelepel kaneel toe en roer alles even goed door elkaar en laat staan. De eieren worden later toegevoegd.

Verwarm voor het deeg de melk en de gist totdat het lauwwarm is. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe hierin de rest van de ingrediënten, behalve het zout. Strooi dit op de bloem. Zout vermindert namelijk de werking van het gist. Voeg de melk toe aan de ingrediënten in het kuiltje en meng alles door elkaar. Neem steeds een beetje bloem mee totdat het een egale deegmassa is geworden. Kneed het deeg nog even door en laat het in de kom met een doek erover rijzen totdat het deeg in volume is verdubbeld. Rol het deeg uit tot een egale lap en bekleed hier een ingevette vlaaivorm mee. Prik de deegbodem in met een vork en laat het deeg dan rijzen totdat het dik en gezwollen is.

Verwarm ondertussen de oven voor op 190/200 graden.
Splits de eieren en voeg de resterende 30 gram suiker toe aan de eierdooiers. Klop dit met een garde luchtig. Meng de eierdooiers dan door de rijstepap. Klop in een andere, schone kom de eiwitten stijf. Voeg de helft van de eiwitten toe aan de rijstepap. Spatel het voorzichtig door elkaar zodat de lucht uit de eiwitten niet verloren gaat. Verdeel de helft van de rijstepap over de deegbodem. Voeg dan de resterende helft van het eiwitschuim toe aan de overgebleven rijstepap en verdeel dit dan ook over de vlaai. Doe de vlaai in de voorverwarmde oven en bak hem in 25 tot 30 minuten gaar en goudbruin. De vulling zal dan nog heel vloeibaar en wiebelig aanvoelen, maar dat komt bij het afkoelen helemaal goed.

Probeer de vlaai na het bakken zo snel mogelijk uit de vorm te halen. Laat hem helemaal afkoelen. Als de vlaai is afgekoeld, kan de slagroom erop. Mix deze met de suiker tot zachte pieken en spuit met behulp van een spuitzak met een kartelmondje mooie rozetten op de vlaai. Garneer met de stoofpeertjes en een beetje kaneel. Smullen! 

Reacties