Rabarber-custardtaart


De rabarberplant in onze tuin is net groot genoeg voor zo’n twee taarten per seizoen. Er zijn veel recepten met rabarber, maar deze taart is wel heel erg lekker! Custard en rabarber is dan ook een ‘match made in heaven’! Mmm, en de geur van rabarber en suiker in een pannetje terwijl je compote maakt!!! Zo lekker friszurig!
Mijn enige probleem is altijd dat mijn rabarbercompote er nogal onappetijtelijk groen uitziet in plaats van mooi roze zoals ik dat tegenkom bij alles foto’s van rabarbarbaksels in tijdschriften en op internet. Maar niet getreurd, daar is een oplossing voor; bietensap (niet echt mijn ding, bieten, dus nee) of frambozensap (kan ik me wel iets bij voorstellen, is ook lekker zurig), of zoals in mijn geval; een drupje rode kleurstof! Je kunt de compote natuurlijk ook gewoon groen laten, want het smaakt prima!

Dit recept heb ik zelf uitgedokterd en ik ben er erg tevreden over!

Fonceerdeeg
250 gram bloem
125 gram niet te koude boter, in kleine stukjes
1 ei
1 theelepel fijne kristalsuiker
½ theelepel zout
0,4 dl koud water

Rabarbercompote
500 gram rabarber, schoongemaakt en in stukje gesneden
75 gramsuiker

Custard
5 eierdooiers
250 ml slagroom
40 gram suiker
Merg van 1 vanillestokje
Extra suiker voor bovenop

Start met de compote. Maak deze door de rabarber met de suiker in een pannetje te verhitten totdat de rabarber uit elkaar is gevallen en het een zachte massa geworden is. De compote zal vrij zuur zijn, maar dat komt straks in de taart samen met de custard helemaal goed. Vind je het toch echt te zuur, voeg dan nog een klein beetje suiker toe. Als je wilt, kun je ook nog wat kleurstof toevoegen om de compote een roze kleur te geven. Laat de compote afkoelen.

Maak ondertussen de bodem. Vet een rechthoekige taartvorm van circa 35 x 10 cm in met boter. Maak een deeg door de bloem met suiker, zout en boter in een kom te mixen. Blijft mixen totdat het de textuur van broodkruimels heeft. Voeg dan het ei en het beetje water toe en kneed het deeg tot een deegbal. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap en bekleed hier de taartvorm mee. Zet het deeg weg in de koelkast of zelf de vriezer terwijl je de oven voor verwarmt. Door het deeg koel weg te zetten krimpt het niet zo tijdens het bakken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de taartvorm met het deeg uit de vriezer en leg een velletje bakpapier op het deeg. Gebruik dan bakknikkers of gedroogde peulvruchten als steunvulling. Zet de bodem met de steunvulling n de voorverwarmde oven en bak deze 25 minuten. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier en bak de bodem zo nog eens 10 minuten. Haal de bodem dan uit de oven en laat hem enigszins afkoelen terwijl je de oven op 130 graden zet.

Maak de custard door de slagroom met het merg uit het vanillestokje te verwarmen. De de suiker met de eierdooiers in een kom en meng dit goed door elkaar. Wanneer de slagroom tegen de kook aanzit, mag een klein beetje van de hete slagroom aan het eierdooier mengsel worden toegevoegd. Meng dit goed en giet het eiderdooiermengsel vervolgens bij de rest van de hete slagroom in het pannetje. Roer de custard even goed door en zet dan het vuur uit.

Stel dan de taart samen door eerst de rabarbercompote over de taartbodem te verspreiden. Gebruik een zeef om eventuele stukjes uit de custard te halen terwijl je deze over de rabarbercompote giet. Plaats de taart dan weer in de oven en bak hem 30 tot 40 minuten. De custard mag nog een beetje wiebelig zijn. Ik heb nog een goede eetlepel suiker over de custard gestrooid en deze met een brander gekaramelliseerd. Je kunt dat ook doen door de taart even onder de hete grill te zetten, maar blijf er dan bij, zodat het suikerlaagje niet aanbrandt. Je krijgt dan een heel lekker hard suikerlaagje net als bij een crème brulee en dat maakt deze overheerlijk taart helemaal af.

Reacties