Yoghurt-frambozentaart


Mijn jongste zoon, die als toetje het liefst yoghurt met een beetje suiker eet, wilde graag een yoghurttaart voor zijn verjaardag. We zagen Rudolph van Veen er in zijn Bakery een maken met mangopuree erdoor en dat leek ons heerlijk. Zoonlief wilde echter liever een yoghurttaart met frambozen, dus heb ik dat uiteraard gemaakt. Het resultaat was ontzettend lekker, heel erg fris en fruitig! De taart zag er ook nog eens prachtig uit door het marmereffect van de frambozenpuree. Zodra ik de taart opdiende, wilde iedereen een stuk!

Bodem
125 g boter
250 g lange vingers

Frambozenvulling
5 blaadjes gelatine
3 doosjes á 200 gram diepvriesframbozen
3 eetlepels suiker

Yoghurtmousse
8 blaadjes gelatine
600 ml volle yoghurt
100 g suiker
1 el vanillesuiker
1 citroen 300 ml room

Garnering
150 ml slagroom
30 gram suiker


Bodem
Smelt de boter. Maal de lange vingers fijn en roer de boter erdoor. Vet een springvorm van 26 cm doorsnee in en bekleed de vorm met plasticfolie of leg een vel bakpapier op de bodem en bekleed de randen ook met bakpapier. Verdeel het koekmengsel over de bodem en druk goed aan. Laat de bodem opstijven in de koelkast.

Frambozenvulling
Ontdooi de frambozen, pureer ze en voeg drie eetlepels suiker toe (of naar smaak). Giet de puree door een zeef om alle pitjes eruit te halen. Gebruik 425 ml puree. Wat over is kun je gebruiken als laagje bovenop de taart. Week de gelatine in ruim koud water. Verhit dan de velletjes in een pannetje met een klein beetje water. Zorg dat de gelatine is opgelost, maar laat het niet koken. Als de gelatine is opgelost, kan het bij de puree worden gegoten. Daarna kun je de puree even laten staan terwijl je de yoghurtmousse maakt.

Yoghurtmousse
Week de gelatine in ruim water. Klop de room met de suiker en vanillesuiker tot yoghurt dikte. Verwarm de gelatine met aanhangend vocht en 3 eetlepels yoghurt in een pan tot de gelatine is opgelost. Roer de gelatine door de resterende yoghurt en spatel de room en het sap van een citroen erdoor.

Taart
Schenk de helft van de yoghurtmousse in de taartvorm en schenk de frambozenvulling erop. Schenk de resterende yoghurtmousse erop en roer voorzichtig door met een vork. Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Van de resterende puree kun je nog een ‘spiegel’ op de taart maken. Dit is een mooi laagje op de taart. Week daarvoor één velletje gelatine in koud water en verhit het daarna met een beetje water in een pannetje. Eenmaal opgelost kan het bij de frambozenpuree. Giet dit uit over de taart en laat weer een tijdje opstijven. Haal de taart uit de vorm en verwijder de folie of het bakpapier. Voor de garnering klop je de slagroom met de suiker stijf. Schep de slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. Spuit rozetten op de taart en klaar is je prachtige, heerlijke taart.

Reacties

  1. Hoi! Ik vroeg me af wat voor room je gebruikt voor de yoghurtmousse, is dat gewoon slagroom of een ander soort?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten