Chocolade-notentaart met sinaasappel en witte chocoladetopping


Lange naam voor een taart en ook enigszins misleidend. In deze taart zit geen meel, maar gemalen noten. Dat zorgt voor een andere structuur, maar de smaak wordt toch vooral bepaald door de combinatie van sinaasappel en chocolade. Een klassieke combinatie die altijd werkt.
Jaren geleden heb ik deze taart voor het eerst gegeten bij een vriendin en toen was ik meteen verkocht. Dit is dan inmiddels ook één van mijn lievelingstaarten. Eéntje die ik maak bij speciale gelegenheden zoals mijn verjaardag onlangs. Machtig, lekker smeuïg en vol van smaak!
Het recept komt uit een boekje van de Albert Heijn. Ik heb alleen de topping iets aangepast. Oorspronkelijk komt op deze taart een laagje witte chocolade met boter. Ik heb dat veranderd in een topping van mascarpone met witte chocolade en sinaasappelrasp. Goddelijk!!!
Ik vind deze taart het lekkerst als hij net uit de koelkast komt. Het mascarponemengsel smaakt dan het best. Goed afdekken in de koelkast is belangrijk om de taart lang smeuïg te houden, maar meestal is deze taart zo op. Ik kan er, hoe machtig de taart ook is, maar moeilijk vanaf blijven!

Taart
120 gr extra bittere chocolade
100 gr ongezouten gemengde noten
120 gr boter op kamertemperatuur
120 gr bruine basterdsuiker
2 theelepels geraspte sinaasappelschil
4 eieren

Topping
150 gr mascarpone
150 gr witte chocolade
1 flinke theelepel geraspte sinaasappelschil

Verwarm de oven voor op 175 graden. Breek de chocolade in stukjes en smelt ze au bain Marie. Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen. Maal ondertussen de noten fijn en rasp een sinaasappel, of zo nodig twee, tot je twee theelepels rasp hebt. Probeer alleen de oranje buitenkant te gebruiken. Het witte laagje eronder smaakt bitter.
Doe de boter, suiker en sinaasappelrasp in een kom en mix het licht en romig. Splits de eieren. Bewaar de eiwitten in een schone kom en mix de eidooiers één voor één door het botermengsel. Roer dan eerst de gesmolten chocolade en vervolgens de gemalen noten door het botermengsel.
Klop de eiwitten stijf en spatel het eiwit voorzichtig door het boter-chocolademengsel. Begin daarbij met een klein beetje eiwit en voeg vervolgens in nog twee porties de eerst van het eiwit toe. Zo blijft het mengsel luchtig. Meng ook niet langer dan nodig, dat gaat alleen maar ten koste van de luchtigheid.

Doe het mengsel in een vorm van 20 x 30 cm en plaats in de oven. Bak de taart eerst 20 minuten op 175 graden en verlaag dan de temperatuur naar 150 graden waarna de taart nog 30 minuten moet bakken.

Laat de taart in de vorm afkoelen. Smelt voor de topping de witte chocolade au bain Marie en meng dit vervolgens samen met een theelepel geraspte sinaasappelschil door de mascarpone verdeel dit over de taart terwijl de taart nog steeds in de vorm zit. Op laten stijven in de koelkast en smullen maar!

Reacties

  1. Wat lijkt dit me een heerlijke taart! Vind je het goed als ik hem bak, het recept overneem (met uiteraard een link naar jouw site) en op mijn website plaats?
    Overigens complimenten voor je site, mijn handen jeuken om te gaan bakken na het zien van zoveel lekkers. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is echt een verrukkelijke taart. Neem het recept gerust over. Ben nu wel benieuwd naar jouw website.
      Wat is het adres?
      Veel bak - en eetplezier!

      Verwijderen
    2. Wat leuk, dank je wel Hanneke!
      Mijn website is http://overeten.com . Ik bak vooral, daar ligt echt mijn hart, al vind ik koken ook erg leuk om te doen.
      Nogmaals bedankt, ik ga het recept overnemen en binnenkort komt het vanzelf voorbij. :)

      Verwijderen

Een reactie posten