Rondo's


Dit recept komt uit het boek van Cees Holtkamp en toen ik het zag dacht ik meteen aan mijn broer. Toen hij nog thuis woonde, hadden mijn ouders altijd een voorraad rondo’s, kano’s of gevulde koeken voor hem in huis. Hij hapte die weg alsof het niks was. Ik geloof dat deze verslaving inmiddels wat minder is geworden, maar het leek me toch leuk om hem voor zijn verjaardag te verrassen met zelfgemaakte rondo's.
De amandelspijs voor dit recept moet je vier dagen van tevoren maken. Zo kan de smaak zich goed ontwikkelen. Holtkamp geeft in zijn boek een basisrecept voor amandelspijs. Hij gaat daarbij uit van 500 gram amandelen en 500 gram suiker. Leek me wat veel , dus ik heb de hoeveelheid gehalveerd. Toen ik na vier dagen de rest van het recept voor de rondo's las, bleek dat ik nog veel te veel had gemaakt. Uiteindelijk heb ik daarom maar twee porties gebakken, zodat mijn man op het werk kon uitdelen.
Het maken van de amandelspijs gaat het beste in een keukenmachine. Alles erin, even laten draaien en klaar. Nu heb ik inmiddels al aardig wat materialen die het bakken makkelijk maken, maar over een keukenmachine beschik ik niet. Daarom heb ik de spijs gemaakt in een elektrisch hakmolentje. Dat gaf wel even wat geknoei, zeker omdat ik veel te veel had gemaakt. Het kan wel op deze manier, maar echt aan te raden is het niet.
Verder kan ik de rondo's echt wel aanraden. De rest van het bakproces was niet moeilijk en het resultaat was super: heerlijke verse rondo's. En het moet gezegd worden... de amandelspijs was de moeite waard! Veel lekkerder dan de spijs van gekochte rondo's. Ik ga ze zeker vaker maken! Misschien een goede reden om eens een keukenmachine aan te schaffen...


Amandelspijs (de goede hoeveelheid, eventueel nog best te doen in een hakmolentje)
125 gram amandelen
125 gram suiker
geraspte schil van een kwart citroen
1 ei

Deeg
80 gram witte basterdsuiker
125 gram roomboter
80 gram Zeeuwse bloem (had ik niet, dus heb ik gewone bloem gebruikt)
80 gram bloem
5 gram bakpoeder
Mespunt zout
1 á 2 eieren, losgeklopt
12 amandelen

Doe voor de amandelspijs de amandelen, suiker en geraspte citroenschil in een keukenmachine en laat het draaien tot een grove massa. Giet vervolgens beetje bij beetje het losgeklopte eitje erdoor totdat er een kneedbare massa ontstaat. Laat dit mengsel minstens vier dagen in de koelkast staan om de smaken goed op elkaar in te laten werken.
Meng voor het deeg de basterdsuiker, boter, het bakpoeder, de Zeeuwse bloem en gewone bloem (of 160 gram gewone bloem) tot een deeg. Laat dit een uurtje rusten in de koelkast.

Meng ondertussen ei door de amandelspijs. Doe dit beetje bij beetje totdat het een spuitbare massa wordt. Verwarm dan de oven voor op 180 graden, en vet een muffinbakblik in met boter. Rol het deeg uit tot een grote lap van 4 mm dikte. Steek hieruit 12 rondjes deeg die op de bodem van de muffinvormpjes passen. Spuit dan met een spuitzak bolletjes amandelspijs op het deeg. Steek nog eens 12 rondjes uit en leg deze rondjes op de amandelspijs. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei, leg er een amandel op en bestrijk nogmaals met ei.

Bak de rondo’s in 20 minuten. Laat ze na het bakken iets afkoelen. Ze zullen wat plakken aan de vorm, dus snijdt ze met een mesje los om ze uit de vorm te kijgen.

Reacties

  1. Het klinkt zo lekker dat ik zelfs bijna in de verleiding kom om de keuken in te duiken! (bijna dan.......)
    Wat een leuke talenten hebben we toch binnen ons team.
    Samen met Betty kun je volgens mij een bakstudio beginnen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten