Chocolade-koffierol


Koffie drink ik nooit. Ik vind het heerlijk ruiken, en ga daarom soms ook wel eens overstag en probeer een bakkie, maar echt lekker vind ik het niet. Ik ben een echte theeleut. Daarentegen vind ik alles met koffiesmaak lekker; bonbons, ijs, taart, koekjes, chocola. Kom maar op!

Deze rol vind ik daarom ook echt superzalig. Chocolade en koffie, kan het nog beter?! Het recept voor de basiscake komt uit 'Mary Berry's Baking Bible'. De vulling bestaat uit koffie-mascarpone. Dit mengsel heb ik ooit in Delicious magazine zien staan bij een andere taart, maar past echt geweldig bij deze cake. De hoeveelheid koffie-mascarpone in dit recept is aan de ruime kant. Genoeg voor nog wat extra toefjes bovenop. Hoe meer mascarpone hoe beter en het ziet er ook nog eens mooi uit. Wat chocoladeschaafsel erop en het is helemaal af!

Cake
4 eieren
100 gram fijne suiker
65 gram zelfrijzend bakmeel
40 gram cacaopoeder

Koffie-mascarpone
500 gram mascarpone
5 eetlepels oploskoffie
5 eetlepels poedersuiker

Garnering
chocoladeschaafsel

Verwarm de oven tot 200 graden. Vet een bakvorm van 33x23 cm in met boter en bekleed met bakpapier. Het is handig als het bakpapier wat uitsteekt over de rand. Zo is het na het bakken makkelijk om de deeglap uit de vorm te halen.
Mix de eieren en de suiker in een grote kom totdat het mengel flink in volume is toegenomen en een bleekgele kleur heeft. Het moet een schuimig mengsel worden. Spatel er vervolgens voorzichtig de bloem en cacaopoeder door en schenk het mengsel daarna in het bakblik. Zorg ervoor dat het goed wordt verdeeld.

Bak het beslag in de oven in 10 minuten gaar. Het deeg begint dan aan de zijkanten los te komen van de rand. Leg terwijl het deeg bakt een stuk bakpapier klaar dat iets groter is dan de deeglap. Bestrooi het bakpapier met wat fijne suiker. Haal de cake uit de oven, til hem op aan het uitstekende bakpapier en leg de cake ondersteboven op het besuikerde bakpapier. Pel daarna het bakpapier van de cake af. De onderkant is dan de bovenkant geworden.
Om goed te kunnen rollen, moet je met een mes de korte kant van het deeg insnijden. Wel opletten dat je niet door het deeg heen snijdt. Rol dan de cake op met het bakpapier ertussen. Beginnend bij de kant waar je de insnijding hebt gemaakt. Door de insnijding kun je het deeg daar een beetje dubbelklappen waardoor je een goed begin hebt voor de rol. Laat de rol op deze manier afkoelen.

Klop voor de vulling de mascarpone een beetje los met een vork. Los dan de oploskoffie in twee eetlepels kokend water op. Meng de koffie en de poedersuiker door de mascarpone. Zet de mascarpone vervolgens een tijdje in de koelkast om iets op te stijven.
Als de rol is afgekoeld kan deze weer uitgerold worden. Bestrijk de cake royaal met de koffie-mascarpone en rol hem voorzichtig op. Doe dit niet te strak, want dan loopt de koffie-mascarpone er weer uit. Spuit met een spuitzak toefjes koffie-mascarpone op de rol en garneer met wat chocoladeschaafsel.

De rol moet even opstijven in de koelkast. Dan is hij het lekkerst. Maar meestal snijd ik de kanten er al vanaf om te proeven. Mijn verantwoording daarvoor is dat de rol er dan ook nog eens beter uitziet.

Reacties