Gevulde portpruimen met chocolade


Heerlijk grote, decadente bonbons zijn dit! Ik houd ontzettend van pruimen in welke vorm dan ook. Deze bonbons worden gemaakt met gedroogde pruimen die eerst een nacht in port hebben geweekt. Dat is op zich al een lekkernij, maar de vulling en het laagje chocolade eromheen maken het echt speciaal.
Ik heb deze bonbons voor een vriendin gemaakt en gelukkig waren het er heel wat, zodat ik er zelf ook nog een paar op kon snoepen. En oh, wat heb ik daarvan genoten! Het recept komt uit 'La Dolce Vita' van Ursula Ferrigno, een boek met Italiaanse heerlijkheden. De vulling was aan de royale kant, dus laat gerust wat meer pruimen weken. Of maak bolletjes van de vulling en haal die door de chocolade. Dat heb ik gedaan en dat alleen al was heerlijk. Gebruik goede gedroogde pruimen. Die zwellen het best op tijdens het weken en laten zich daardoor beter vullen.

18 (of wat meer) gedroogde pruimen, zonder pit
300 ml port
55 gram blanke amandelen
Geraspte schil van 2 sinaasappels
115 gram mascarpone
2 eetlepels poedersuiker
400 gram pure chocolade

Doe de pruimen in een kom en schenk er de port bij. Laat ze een nacht weken. Doe de amandelen in een koekenpan zonder olie of boter. Bak ze op gemiddelde temperatuur goudbruin door ze regelmatig om te scheppen. Laat ze afkoelen en hak ze daarna fijn. Laat de pruimen uitlekken en dep ze goed af met keukenpapier.

Doe de sinaasappelschil, mascarpone, amandelen en de poedersuiker in een kom en meng alles goed door elkaar. Snijd de pruimen open en vul ze met het mengsel. Druk ze vervolgens weer dicht en zet ze koel weg. Verwarm de chocolade in een kom boven kokend water, maar zorg dat de kom het water niet raakt. Als de chocolade eenmaal gesmolten is kan de kom weer van het vuur. De chocolade vormt een knapperig en mooi glimmend laagje wanneer deze goed getempereerd is. Dat wil zeggen dat de temperatuur van de chocolade ongeveer 32 graden moet zijn wanneer de pruimen er doorheen haalt. Ik gebruik daarvoor een voedselthermometer. Heb je die niet, dan kun je wachten tot de chocolade niet meer warm aanvoelt op de hand. Dat afkoelen duurt wel even. Prik dan de pruimen aan een vork en haal ze door de chocolade. Leg ze daarna op een stuk bakpapier. Heerlijk bij de koffie of thee!

Reacties