Pineapple upside-down cake


Oh nee… mislukt, dacht ik toen ik deze taart uit de oven haalde. Hij zag er in eerste instantie echt niet appetijtelijk uit! Na het bakken moet deze cake meteen worden omgekeerd op een bord. Bovenop de cake zitten ananasschijven in karamel. Die karamel was door gebruik van donkere basterdsuiker wel erg donker en droop ook nog eens langs de cake op het bord. Deze haalt de blog dus echt niet, was mijn gedachte. Maar goed, na het wegvegen van de overtollige karamel zag de taart er al beter uit. En nadat de resterende karamel in de cake was getrokken, was het misschien nog niet de mooiste cake die ik ooit had gebakken, maar zag het er toch best redelijk uit.

Twijfel dus, wel of niet op de blog. Na het proeven was die twijfel helemaal weg. Wat een lekkere cake! De sappige ananasschijven en de stroperige karamel passen echt geweldig bij de luchtige - en door de citroen frisse - cake. We hebben de cake verslonden, zo lekker was het!
De volgende keer maak ik gewoon iets minder karamel. Bij het recept hieronder heb ik dat al aangepast. Tip: gebruik een bakvorm zonder losse bodem. Bij mij liep de karamel iets uit de bakvorm, met losse bodem, tijdens het bakken. Een bakplaat onder de karamel was het resultaat.

90 gram boter
150 gram donkerbruine basterdsuiker
4 tot 5 ananasschijven (uit blik of vers)
4 eieren, gesplitst
Rasp van 1 citroen
Mespuntje zout
115 gram fijne suiker
85 gram zelfrijzend bakmeel

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een pan. Neem 1 eetlepel gesmolten boter uit de pan en houd even apart. Voeg dan de donkerbruine basterdsuiker aan de gesmolten boter in de pan toe. Roer alles door elkaar tot de suiker zoveel mogelijk is opgelost.
Vet een bakvorm van 22 cm doorsnee in met boter en leg de ananasschijven op de bodem. Gier er dan de karamel overheen. Mix in een kom de eierdooiers, citroenrasp en de achtergehouden eetlepel gesmolten boter door elkaar. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en voeg het mespuntje zout toe. Mix de eiwitten tot er stijve pieken ontstaan. Voeg dan de suiker toe, 2 eetlepels tegelijk. Spatel dan voorzichtig het zelfrijzend bakmeel door het eiwit. Probeer niet te roeren, maar echt om te scheppen. Zo blijft het mengsel luchtig.

Wanneer de bloem is opgenomen, kan het eierdooiermengsel worden toegevoegd. Probeer dit ook om te scheppen. Wanneer alles mooi vermengd is, kan het beslag op de ananasschijven met karamel worden gestort . Plaats de cake in de oven en bak hem gaar in ongeveer 30 minuten. Je kunt de gaarheid controleren door een satéprikker of mes in het midden van de cake te steken. De cake is gaar als de prikker of het mes er schoon uitkomt. Keer de cake om op een schaal of bord. De cake kan zowel warm als koud gegeten worden.

Reacties