Cantuccini


Zelfgemaakte koekjes doen het altijd goed. Ze halen bij ons zelden de koektrommel. Meestal beginnen we al met proeven als ze liggen af te koelen op het rooster en de rest gaat in de loop van de dag op.
Dit recept levert een heleboel koekjes op en dat is maar goed ook. Ik heb een deel cadeau gedaan aan mijn broer voor zijn verjaardag. In een mooi zakje met een leuk etiket is het echt een prachtig cadeau. Gelukkig waren er toen nog genoeg koekjes over om zelf van te snoepen.

Cantuccini zijn Toscaanse koekjes. Je kunt ze dopen in dessertwijn, koffie, marsala, witte port enz. Of je knabbelt ze op bij een lekker kopje thee. Het recept komt uit 'De Banketbakker' van Cees Holtkamp.

1 ei
Mespuntje zout
100 gram grof gehakte amandelen
125 gram bloem
125 gram poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
½ theelepel bakpoeder
½ losgeklopt ei, voor het bestrijken

Verwarm de oven voor op 160 graden. Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een deeg. Het duurt even voordat het een samenhangend deeg is. Laat het deeg 10 minuten in de koelkast rusten.
Rol het deeg, op een licht met bloem bestrooid oppervlak uit tot 4 pillen. Pillen zijn ronde slierten. Die slierten moeten niet dikker zijn dan 1,5 cm. Ze vloeien nog uit tijdens het bakken.


Leg de pillen op een met bakpapier beklede bakplaat, druk ze licht aan en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd de pillen zodra ze uit de oven komen in schuine stukjes van 1,5 cm. Leg die plat op de bakplaat. Verlaag de temperatuur van de oven naar 130 graden en bak de koekjes nog 15 minuten.

Reacties