Hannozertaart


Huh, wat?! Hannozertaart? Ja, Hannozertaart. Bedacht door mijn oudste zoon Bryn. Ieder weekend helpt hij mij samen met zijn broertje Nils met het bakken van de heerlijkste taarten. Regelmatig geeft hij aan welke taarten favoriet zijn en hij mag ook wel eens verzoekje indienen. Ongeveer een jaar geleden diende hij voor het eerst een verzoek in voor een Hannozertaart. “Huh, Hannozertaart? Wat mag dat dan wel wezen”, was mijn reactie. Vervolgens somde hij de ingrediënten op voor deze taart en beweerde dit zelf bedacht te hebben. We hebben er eens hard om gelachen en wat anders gebakken, maar Bryn bleef geregeld vragen om een Hannozertaart. Als ingrediënten kwamen chocolade,amandelen, abrikozen, cacao en suiker steeds terug.

Afgelopen weekend wilde ik eigenlijk een kersenpithiviér maken, maar Bryn vond dat hij lang genoeg op een Hannozertaart had moeten wachten. Hij vond het echt tijd worden dat ik er een ging bakken. Dit is het resultaat geworden. Het was heerlijk! Bryn was tevreden en trots op zijn zelfbedachte taart!
Bij de taart op de foto heb ik amandelen verwerkt in het beslag. De volgende keer doe ik dat niet. Ik gebruik dan alleen bloem in het beslag en gebruik geschaafde amandelen om de zijkant mee te garneren. Bij het recept hieronder heb ik dat al aangepast. Ik heb zelf abrikozenjam gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook goede abrikozenjam kopen en dat gebruiken.

We hebben Nils (3 jaar) ook eens gevraagd om een taart te bedenken. Hij verzon toen het volgende recept voor een 'Hondjestaart': "Je vangt een hondje! Met een lasso! Het moet wel een klein hondje zijn. Dat stop je in de oven en klaar is de hondjestaart!" Aangezien we geen gedoe willen met de dierenbescherming, hebben we hem dat maar uit zijn hoofd gepraat. Nu vraagt hij heel beschaafd om een aardbeientaart.

Cake
4 eieren, gesplitst
Mespuntje zout
115 gram fijne suiker
65 gram zelfrijzend bakmeel
40 gram cacao
2 eetlepels gesmolten boter
1 theelepel bakpoeder

Abrikozenjam
125 gram gedroogde abrikozen
125 ml water
75 gram geleisuiker
75 gram kristalsuiker

Chocoladebotercrème
Banketbakkersroom 
1 vanillestokje
500 ml melk
150 gram suiker
4 eidooiers
2 el bloem

250 gram roomboter
30 gram poedersuiker
100 gram pure chocolade, gesmolten

Garnering
100 gram geschaafde amandelen

Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik van 22 cm doorsnede in met boter en bedek de bodem met bakpapier. Mix in een kom de eierdooiers eetlepels gesmolten boter door elkaar. Doe in eiwitten in een vetvrije kom en voeg het mespuntje zout toe. Mix de eiwitten tot er stijve pieken ontstaan. Voeg dan de suiker toe, 2 eetlepels tegelijk. Spatel dan voorzichtig en beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en de cacao door het eiwit. Probeer niet te roeren, maar echt om te scheppen. Zo blijft het mengsel luchtig. Wanneer de bloem en de cacao zijn opgenomen, kan het eierdooiermengsel worden toegevoegd. Probeer dit ook om te scheppen. Wanneer alles mooi vermengd is, kan het beslag in de bakvorm worden gestort worden. Plaats de cake in de oven en bak hem gaar in ongeveer 30 minuten. Je kunt de gaarheid controleren door een satéprikker of mes in het midden van de cake te steken. De cake is gaar als de prikker of het mes er schoon uitkomt. Laat de cake vervolgens afkoelen.

Voor de abrikozenjam:
Wel de abrikozen een uur lang in het water. Voeg dan de geleisuiker en de suiker toe. Breng het geheel aan de kook en laat 3 minuten doorkoken en pureer het daarna tot een jam. Laat de jam goed afkoelen.

Voor de chocoladebotercrème:
Maak eerst de banketbakkersroom voor de botercrème. Halveer daarvoor het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Schenk een scheutje warme melk over het eimengsel en roer het met een garde meteen goed door elkaar. Schenk dit mengsel terug in de pan bij de melk en roer ook nu alles meteen weer goed door elkaar. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Stort de banketbakkersroom dan uit op een, met koud water afgespoeld en niet afgedroogd, plat bord en bedek met plasticfolie of een velletje bakpapier. Dit voorkomt velvorming op de banketbakkersroom.
Wanneer de banketbakkersroom afgekoeld is kan er botercrème mee gemaakt worden. Klop daarvoor de poedersuiker en de roomboter goed los met een mixer. Meng dan 250 gram banketbakkersroom erdoor en blijf mixen totdat er een romige, egale massa is ontstaan. Gebruik 300 gram van deze botercrème om er chocoladecrème van te maken. Smelt de pure chocolade au bain Marie. Laat de chocolade iets afkoelen en giet het dan in een dan in een straaltje op de botercrème, terwijl je alles met de mixer blijft kloppen totdat het goed gemengd is.

Het samenstellen:
Snijd de cake doormidden en spreid een dikke laag abrikozenjam uit op de onderste laag. Plaats de bovenste cakelaag weer terug hierop. Bedek de zijkanten en de bovenkant van de taart met botercrème. Gebruik een spuitzak met een kartelmondje om de bovenkant van de taart te versieren.

De garnering (niet op de foto te zien): 
Leg de geschaafde amandelen op een bakplaat en plaats ze in een voorverwarmde oven van 150 graden. De amandelen zijn klaar als ze lichtbruin zijn. Bedek de zijkanten met de amandelen.

Reacties

  1. Geweldige blog Hanneke, super dat Bryn nu ook al een royale duit in het zakje van jullie 'bakkerij' doet.
    Ik heb me bescheurd om de laatste alinea...!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hanneke, wat heb dat weer leuk beschreven. Geweldig zo'n creatieve zoon en moeder. Klinkt ontzettend lekker, het water loopt me in de mond.
    Liefs Manon

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten