MadeleinesDe afgelopen tijd heb ik veel bewerkelijke taarten gemaakt. Hoogste tijd voor iets simpels, maar dan uiteraard wel lekker. Madeleines voldoen helemaal aan die eis! Ze smaken prima, zien er goed uit en zijn makkelijk te maken. Mits je tenminste een Madeleine-bakplaat hebt.

Ik moet bekennen dat ik dit recept meestal verdubbel. Madeleines zijn van het type hap-slik-weg, dus je kunt er nooit te veel van hebben. Het recept komt uit het boek 'Rick Stein’s French Odyssey'. Ik heb een ander boek vol met Madeleine-recepten, maar gebruik dit recept toch het meest. Misschien ook wel omdat we een paar jaar geleden erg genoten hebben van het BBC-programma met dezelfde titel als het boek; Rick Stein die over een kanaal in Zuid-Frankrijk vaart en ondertussen de meest heerlijke dingen kookt en bakt. De combinatie natuur, cultuur en culinaire heerlijkheden maakte dit tot een geweldig programma. Je kreeg er spontaan zin van om je koffers te pakken en af te reizen naar Frankrijk om hetzelfde te gaan doen.

3 eieren
100 gram fijne suiker
Rasp van 1 citroen
100 gram bloem + extra voor het bestuiven van de bakvorm
1 theelepel bakpoeder
100 gram gesmolten boter
1 eetlepel honing

Vet een Madeleinebakvorm in met boter. Bestuif de vorm dan met bloem en klop het teveel aan bloem eruit. Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe de eieren en suiker in een kom en mis met een mixer op de hoogste stand tot het mengsel dik en bleekgeel is. Voeg dan de citroenrasp toe. Spatel vervolgens de bloem vermengd met bakpoeder er voorzichtig door. Als laatste kunnen de gesmolten boter en de honing erdoor.

Laat het mengsel 15 minuten afkoelen en dik worden in de koelkast. Vul dan de vormpjes. Maak ze niet te vol, want de Madeleines rijzen flink tijdens het bakken.


Bak de Madeleines 10 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudgeel zijn. Laat de Madeleines goed afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt, anders komen ze niet goed los. Het recept is genoeg voor 2 bakplaten. Terwijl de eerste lading Madeleines bakt en afkoelt, kun je het overige beslag prima in de koelkast bewaren.

Reacties