Kersenpithiviers


Weer eens wat anders! Dit keer een taart gemaakt van bladerdeeg met een vulling van frangipane (amandelmengsel) en kersen. Verse kersen zijn natuurlijk heerlijk, maar niet altijd te krijgen in de winkel. Ik heb deze taart al eens gemaakt met kersen uit een pot, maar dat vond ik net niet lekker genoeg. De smaak van de kersen viel een beetje weg bij de volle, zoete smaak van de frangipane. Deze keer heb ik dus amarenakersen gebruikt en die zijn altijd goed. Ze hebben een sterke smaak die wel goed overeind blijft in deze taart.
Ik heb diepvriesbladerdeeg gebruikt. Dit moet je laten ontdooien en vervolgens uitrollen. Om het helemaal makkelijk te maken, kun je ook bladerdeeg uit de koeling kopen. Dit zijn al grote lappen waar je alleen nog maar de vorm hoeft uit te snijden.
Het recept komt uit 'Rick Stein's French Odyssey'.

2 x 350 gram kant en klaar bladerdeeg
125 gram boter
125 gram suiker
125 gram gemalen amandelen
2 eieren
1 eierdooier (voor het bestrijken van het bladerdeeg)
15 gram bloem
2 eetlepels kirsch
225 gram kersen (vers en ontpit of amarenakersen)

Gebruik voor de bodem 350 gram bladerdeeg. Laat de velletjes ontdooien, haal de plastic folie ertussenuit en leg de vellen op elkaar. Rol dit uit tot een grote lap, waar je een cirkel met een diameter van 25 cm uitsnijdt. Doe dit ook met de andere 350 gram bladerdeeg en snijdt daar een cirkel uit van 29 cm doorsnede. Laat de plakken even in de koelkast rusten terwijl je de vulling maakt.

Mix voor de vulling de boter en de suiker in een kom totdat het een luchtige bleekgele massa is. Voeg dan de eieren toe, mix alles weer goed oor elkaar en voeg de gemalen amandelen toe. Meng dan de bloem en de kirsch door het mengsel. Als laatste kunnen de kersen erbij.

Haal de bladerdeegcirkels uit de koelkast en leg de bodem op een, met bakpapier beklede, bakplaat. Verdeel de vulling gelijkmatig over de bodem maar laat een rand van 2 cm vrij. Strijk met een kwastje wat eierdooier op de rand. Leg de tweede cirkel bladerdeeg op de vulling en druk de rand goed vast op de bodem. Vouw de rand die zo ontstaat tussen je duim en wijsvinger tot een mooi randje.

Bestrijk de taart met de eierdooier en maak met een mes een klein gat in het midden van de taart om de stoom die vrijkomt tijdens het bakken te laten ontsnappen. Maak met een mes strepen op de bovenkant vanaf het gat in het midden naar de rand. Dit is decoratief, snijdt niet door het deeg heen.


Laat de taart 20 minuten rusten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Plaats de taart in de oven en bak de taart 15 minuten op 220 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 180 graden en bak de taart nog eens 40 minuten. Wanneer de taart te bruin wordt aan de bovenkant, kun je er een stuk aluminiumfolie op leggen tijdens het bakken. De taart kan zowel warm als koud gegeten worden. Warm is het lekker met een bolletje ijs!

Reacties