Witte-chocoladetaart met frambozen


Frambozen en witte chocolade. Een onweerstaanbare combinatie!
Tijdens een bezoekje aan een vriendin, die overigens ook heerlijke baksels maakt, zag ik dit recept in één van haar bakboeken. Ik heb meteen een kopietje laten maken. Inmiddels heb ik de taart al vaak gemaakt en dus werd het hoog tijd om hem hier eens te plaatsen.

Voor een feestje heb ik laatst 4 taarten gebakken waaronder deze. Alle taarten vielen in de smaak, maar de witte-chocolade frambozentaart was favoriet! Deze taart is dan ook verschrikkelijk lekker! Volgens het recept moet de taart gemaakt worden met verse frambozen, maar die heb ik niet altijd in de tuin en in de winkel zijn ze vaak schrikbarend duur. Daarom maak ik deze taart altijd met diepvriesframbozen. Volgens mij smaakt dat zelfs nog beter omdat de frisse, zure smaak van de frambozen ontzettend goed past bij de zoete witte chocolade. Omdat op dit moment de struiken in mijn tuin volhangen met verse frambozen, heb ik die gebruikt om de taart mee te garneren. Dat ziet er extra mooi uit, maar ook zonder is de taart al fraai genoeg. Eventueel kun je dan een klein beetje cacaopoeder op de taart strooien om te garneren.

Het chocoladedeeg is wat moeilijker om mee te werken dan gewoon deeg. Normaal laat ik deeg altijd rusten in de koelkast alvorens het uit te rollen. Dit deeg rol ik meteen na het kneden uit. Ik bekleed dan het bakblik en laat het deeg in de vorm rusten in de koelkast.

Bodem
180 gram bloem
2 eetlepels cacaopoeder
1 eetlepel poedersuiker
90 gram boter
1 ei
1-2 eetlepels melk

Vulling
300 gram frambozen
200 ml crème fraîche
250 ml slagroom
180 gram witte chocolade

Meng voor de bodem alle ingrediënten in een kom tot een soepel deeg. Rol dit deeg meteen uit tot een grote lap en bekleed hier een ingevette taartvorm mee van ongeveer 28 cm doorsnede. Zet de vorm dan een half uurtje in de koelkast om het deeg te laten rusten. Dit voorkomt dat het gaat krimpen tijdens het bakken.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Haal de bodem uit de koelkast en leg er een vel bakpapier op. Bak de bodem dan 20 minuten blind in de oven. Voor het blind bakken kun je gebruik maken van een steunvulling van bonen, rijst of speciale bakkorrels. Haal dan de steunvulling en het bakpapier weg, en bak de bodem nog eens 10 minuten, totdat het deeg gaar is en knapperig aanvoelt.

Hak voor de vulling de witte chocolade in kleine stukjes en doe deze in een kom. Verwarm dan de crème fraîche met 100 ml van de slagroom in een steelpannetje. Breng het tegen de kook aan en schenk dit warme mengsel op de witte chocolade. Roer het goed door tot alle chocolade is opgelost. Dek de kom af met plastic folie en prik daar een paar gaatjes in. Zet de kom 2-3 uur in de koelkast.

Laat ondertussen de frambozen ontdooien. Doe dit in een vergiet boven een bord zodat overtollig sap wordt opgevangen. Wanneer de frambozen zijn ontdooid is het goed om ze nog even op een paar laagjes keukenpapier te leggen om ze drogen. Wanneer de frambozen nog te veel sap verliezen, maakt dat straks de bodem te vochtig waardoor deze zijn krokantheid verliest. Leg de frambozen dan op de bodem. Klop de achtergehouden slagroom lobbig en spatel dit voorzichtig door het witte chocolademengsel. Giet dit over de bodem met frambozen en laat de taart dan minimaal 1 uur opstijven. Garneren naar keuzen en smullen maar!

Reacties

  1. haha, wat leuk! Die frambozen heb ik dus nog aan de struik zien hangen afgelopen week!Ja, ik heb je gevonden Hanneke! Doe de kindjes en Bas de groetjes!
    Ik ga je blog in de gaten houden. En als ik inspiratie nodig heb kom ik bij je kijken..

    Groetjes van de buurvrouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook deze staat nu in de oven! Heb wel eerst de vulling gemaakt, omdat ik anders zo lang moest wachten na het bakken van de taartbodem. Nu kan de bodem mooi afkoelen en na een uurtje opgevuld worden. Ben heel nieuwsgierig hoe hij wordt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Hanneke,
    Voor hoeveel personen is deze taart ongeveer?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo,

    Ik zou dit graag uitproberen maar wat is het verschil tussen créme fraiche en slagroom?

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten