Koffiebroodjes


Laatst heb ik op een vrijdagmiddag samen met een vriendin deze koffiebroodjes gebakken. We hebben een supergezellige middag gehad met als resultaat echt heerlijke broodjes. Ze waren zo lekker dat ik met moeite de verleiding heb kunnen weerstaan om ze het weekend erna weer te bakken voor de lunch. Zeker omdat manlief ook erg onder de indruk was en al meerdere malen had gehint dat hij ze best nog eens zou lusten.

Doordat ze 2 keer moeten rijzen, zijn ze niet à la minute klaar, maar het feitelijke werk dat je eraan hebt valt best mee. Toch maar gauw een reden bedenken om deze koffiebroodjes weer eens te bakken!
Het recept komt uit ‘De banketbakker’ van Cees Holtkamp. Er staat bij dat dit recept goed is voor 12 stuks, maar wij bakten er wel 18!

Deeg
1 pakje gedroogde gist
180 gram lauwe melk
500 gram bloem
25 gram witte basterdsuiker
1 ei
100 gram zachte roomboter
10 gram zout

Banketbakkersroom
1 vanillestokje
500 ml melk
150 g suiker
4 eidooiers
2 el bloem

Vulling
150 gram krenten
150 gram rozijnen

Afwerking
150 gram abrikozenjam
100 gram poedersuiker
20 gram water

Maak eerst de banketbakkersroom. Halveer daarvoor het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Schenk een scheutje warme melk over het eimengsel en roer het met een garde meteen goed door elkaar. Schenk dit mengsel terug in de pan bij de melk en roer ook nu alles meteen weer goed door elkaar. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Stort de banketbakkersroom dan uit op een, met koud water afgespoeld en niet afgedroogd, plat bord en bedek met plasticfolie of een velletje bakpapier. Dit voorkomt velvorming op de banketbakkersroom. Laat de banketbakkersroom goed afkoelen.

Doe voor het deeg alle ingrediënten in een kom en kneed het kort door elkaar. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast en rol het dan uit tot een lap van 40 x 50 cm. Verdeel hier de banketbakkersroom over , maar houd 5 cm aan één van de langere randen vrij. Strooi de krenten en rozijnen gelijkmatig over de gele room. Bestrijk de rand zonder vulling met een kwastje met water.
Rol het deeg op vanaf de lange rand met room n zorg dat de sluitnaad goed op elkaar plakt. Snijd de rol in schijven van 2 cm.

Leg de deegschijven op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze op een warme plaats 40 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bak de koffiebroodjes 12 minuten in de voorverwarmde oven.

Verwarm ondertussen de abrikozenjam totdat deze dun en vloeibaar is geworden. Wanneer de jam bestaat uit veel stukjes fruit, kun je de jam fijner maker door deze te pureren met een staafmixer of door een zeef te wrijven.


Maak van de poedersuiker en de 20 gram water een glazuur. Bestrijk de broodjes na het bakken eerst met de abrikozenjam en daarna met de glazuur. De broodjes zijn warm lekker, maar eenmaal afgekoeld vonden wij ze nog beter smaken!

Reacties

  1. smaken heeeeeeeeeeeeerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben bezig met deze maken. Maar bij het snijden komt de banketbakkersroom en de rozijnen eruit. Komt dat dat de banketbakkersroom te vloeibaar is? Nou nu maar hopen dat ze zo lukken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik hoop dat ze gelukt zijn!
    De vulling kan er tijdens het snijden inderdaad iets uitlopen. Ik snijd de stukken met een gekarteld broodmes en probeer niet te duwen, maar echt met zagende bewegingen door het deeg te gaan.
    Bij mij zorgt dit ervoor dat de vulling vrij goed erin blijft!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Houd je room wat dikker, dan werkt het super, ze waren zalig!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Moet het deeg echt in de koelkast rusten de eerste keer? Het lijkt me zo koud voor de eerste keer rijzen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel erg lekker!ik moet ze hier regelmatig bakken!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het deeg hoeft niet rijzen voor het vormen van de schijven.
    De eerste rijs gebeurd naar het vormen.
    Ikzelf heb er nog een twist aan gegeven om heel fijn gesneden gekonfijte sinaasappelschil toe te voegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het deeg hoeft idd niet te rijzen de eerste keer. Het moet rusten zodat de gluten kunnen gaan werken en het deeg makkelijker uit te rollen is. Anders is het een gevecht om er een plak van te krijgen🙂

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten