Walnoten-pralinétaart


Van een collega heb ik een mand vol walnoten gekregen. De komende tijd dus veel taarten met walnoot! Dit is de eerste en ik ben er trots op! Deze taart heb ik namelijk zelf bedacht en dat pakte verrassend goed uit. De cake heeft een fijne structuur en een goede walnootsmaak, de botercrème maakt het lekker smeuïg en de praliné bovenop maakt het echt af; een verschrikkelijk lekker, knapperig laagje!
Dit is de nieuwe favoriet van mijn man. Nou zegt hij dat bijna iedere week als ik iets heb gebakken, maar deze taart was echt wel een beetje speciaal!

Cake
4 eieren gesplitst
120 gram donkerbruine basterdsuiker
100 gram gemalen walnoten
25 gram gehakte walnoten
100 gram bloem
200 gr boter

Botercrème
1/2 vanillestokje
250 ml melk
75 g suiker
2 eidooiers
1 el bloem
125 gram roomboter
15 gram poedersuiker

Praliné
100 gram grof gehakte walnoten
150 gram suiker

Voor de botercrème begin je met het maken van banketbakkersroom. Halveer daarvoor het vanillestokje in de lengte en schraap het merg van één helft eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Schenk een scheutje warme melk over het eimengsel en roer het met een garde meteen goed door elkaar. Schenk dit mengsel terug in de pan bij de melk en roer ook nu alles meteen weer goed door elkaar. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen.
Stort de banketbakkersroom dan uit op een, met koud water afgespoeld en niet afgedroogd, plat bord en bedek met plasticfolie of een velletje bakpapier. Dit voorkomt velvorming op de banketbakkersroom. Laat de banketbakkersroom goed afkoelen.

Terwijl de banketbakkersroom afkoelt kan de cake gemaakt worden. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de boter met de donkerbruine basterdsuiker in een kom en mix alles tot een luchtige massa. Doe daar één voor één de eierdooiers bij. Als die zijn opgenomen kan de bloem erbij. Mix dan de gemalen en gehakte walnoten erdoor.
Mix in een andere kom de eiwitten totdat er stijve pieken ontstaan. Was wel van tevoren de gardes van de mixer goed af. Eiwit wordt alleen stijf als de kom en de gardes helemaal vetvrij zijn. Ook mag er geen eigeel bij het eiwit zitten.
Als het eiwit klaar is kan het heel voorzichtig door het deeg gemengd worden. Begin met een beetje eiwit en voeg dan de rest in drie delen toe. Doe het deeg in een rechthoekige bakvorm van 30 x 23 cm. Bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar. Laat de cake vervolgens goed afkoelen.

Als de banketbakkersroom is afgekoeld, kan er botercrème mee gemaakt worden. Doe de roomboter met de poedersuiker in een kom en mix het tot een luchtige massa. Voeg dan 125 gram banketbakkersroom toe en mix ook dit weer goed door elkaar. Verspreid dan de botercrème over de bovenkant van de cake.

Voor de praliné moet eerst karamel worden gemaakt. Verhit daarvoor de suiker op middelhoog vuur. Draai af en toe rond met de pan om alles goed te laten smelten. De karamel is klaar als alle suiker is opgelost en de karamel een diepe honingkleur heeft. Doe dan de gehakte walnoten erbij en stort dit mengsel meteen op een vel bakpapier uit. Laat het mengsel afkoelen en stollen tot het hard is. Hak de praliné in stukjes en verdeel dit over de taart. Smullen maar!

Reacties

  1. Hoi Hanneke,
    Dit lijkt wel bijna een sprookje! Ha, Ha. Ik heb de taart nog nooit geproefd maar je beschrijft hem heerlijk. Jammie!!

    Liefs Moniek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Hanneke,
    Wil je asjeblieft, asjeblieft, ASJEBLIEFT een profiel aanmaken op Facebook met je fantastisch heerlijke taarten en zoetigheden. Die zijn té lekker om niet met heel veel mensen te delen!!!!!!!!
    Zoete groetjes. Liek

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten