Abrikozen-amandeltaart

 
Deze week wilde ik iets zonder chocola of rood fruit maken, omdat die twee ingrediënten de laatste weken al volop aan bod zijn geweest. Mijn oog viel daarom op deze taart uit Mary Berry’s Baking Bible. Zij noemt het Austrian Apricot and Almond Tart. In haar ‘bible’ staan veel makkelijke recepten. Vooral variaties op het thema cake. Prima als je snel iets lekkers uit de oven wil toveren, maar niet echt apart of spannend. Deze taart is ook makkelijk om te maken, maar heeft toch wat extra’s doordat het deeg op de bovenkant zo leuk rond de abrikoosjes gaat zitten. Lekker zoet deeg trouwens!
Eet de taart zo vers mogelijk, dan is het deeg lekker knapperig. Volgens Mary Berry kun je deze taart in ongebakken toestand, goed verpakt in plastic folie, een dag in de koelkast bewaren. Daarna 20 minuten op kamertemperatuur laten komen en bakken. Zo heb je een eigen ‘afbaktaart’.

Voor het deeg:
275 gram bloem
150 gram gezeefde poedersuiker
150 gram koude boter in blokjes
1 ei, geklutst

Voor de vulling:
800 gram abrikozen uit blik
175 gram amandelspijs*

*Ik heb zelf amandelspijs gemaakt door 90 gram gemalen amandelen + 90 gram suiker te vermengen met een beetje losgeklopt ei en de rasp van een halve citroen.

Begin met het deeg. Doe daarvoor de bloem en poedersuiker in een kom. Doe de boter in blokjes erbij en wrijf alles tussen je vingers tot het de structuur van broodkruimels heeft. Meng dan het ei erdoor en kneed het tot een mooi deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het een half uurtje in de koelkast om te rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Haal je deeg uit de koelkast en snijd iets meer dan de helft af. Vet een bakvorm van ongeveer 24 cm in met boter. Rol een lap van het deeg en bekleed hiermee de bakvorm. Verdeel de amandelspijs over de bodem en rangschik daar de abrikozen, met de bolle kant naar boven, op. Rol dan de rest van het deeg uit tot een ronde plak. Leg het over de abrikozenhelften. Door wat water met een kwastje op de rand van de bodem te strijken, blijft de bovenkant goed plakken. Ik rol altijd met de deegroller over de rand van het bakblik om het overtollige deeg te verwijderen.Bak de taart dan 30 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven. Mary Berry geeft aan dat de randen de neiging hebben om donker te worden. Dat is bij mij niet gebeurd. Maar mocht het toch gebeuren, dan kun je dit oplossen door de randen te bedekken met wat aluminiumfolie tijdens het bakken.

Reacties

Een reactie posten