Bakewelltaart met pruimen


Jamie Oliver, we hebben bijna al zijn boeken! En als hij voorbij komt op 24 Kitchen, en dat is vaak, blijf ik vaak even hangen. Jamie verstaat de kunst om zijn gerechten vreselijk lekker te laten klinken en uitzien. Zijn stylist mag sowieso ook eens langs komen om mijn keuken onder handen te nemen. Wat ziet alles er bij ’15 Minute Meals’ geweldig uit! De pannen, schalen, kommen en planken, doe mij die ook maar!
Eén van Jamie’s trucs om iets er nonchalant en lekker uit te laten zien is ‘sprinkle from a height’. Oftewel gooi kruiden, croutons en noem maar op van enige hoogte op je gerecht. Tja, dat komt de ‘looks’ van een gerecht zeker ten goede, maar daarna ben je wel even kwijt om je keuken weer schoon te krijgen. Sta je uiteindelijk toch nog langer dan die 15 minuten in de keuken.

Aangezien deze taart gewoon in de oven moet, dacht ik dat mijn keuken wel redelijk schoon zou blijven. Fout gedacht dus! Jamie doet niet aan ‘less is more’. Twee pakjes boter, een vanillestokje, flink wat amandelen, een lading pruimen, citroenrasp, koekkruiden…. huppa, gooi het er maar in!
Het zijn wat stapjes voordat je de taart kunt samenstellen, maar het is goed te doen zonder dat je hele keuken op de kop staat.
Helaas ging het in de oven enigszins mis. Jamie geeft in zijn recept al aan dat het handig is om een bakplaat met bakpapier onder de taart te schuiven, aangezien de vulling nog wel eens eruit wil bubbelen. Dat dacht ik wel even op te lossen door een iets grotere vorm te gebruiken, waar alles overigens nog steeds maar net in paste. Verder heb ik ook nog de tip van de bakplaat opgevolgd, maar het mocht niet baten. Door alle boter erin, lekte deze taart aan alle kanten. Resultaat; de oven, die Bas net daarvoor helemaal had schoongemaakt, droop van het vet. Van onder tot boven. Het liep zelfs lang de ovendeur naar beneden. Aaaahhhhh! Maar toen de taart uit de oven kwam, zag hij er verrukkelijk uit. En de smaak….. oh wat was die goed!!!!

De dag erna ben ik wel even bezig geweest om de oven weer schoon te krijgen. Maar toch ga ik deze taart nog vaker maken. Hij was namelijk zo ongelooflijk lekker, dat ik dit ongemak maar voor lief neem. Ik ga het dan wel zo regelen dat ik hem pas maak als de oven toch aan poetsbeurt toe is!

Bodem
500 gram bloem
100 gram poedersuiker, gezeefd
250 gram roomboter
Geraspte schil van één citroen
2 eieren
Scheutje melk

Vulling
1 kilo pruimen
100 gram suiker
1 theelepel vanille-essence
½ theelepel koekkruiden
1 theelepel maïzena aangemaakt met 1 eetlepel water

Frangipane
285 gram gemalen amandelen
50 gram bloem
1 vanillestokje
250 gram ongezouten roomboter, in blokjes
250 gram suiker
3 eieren

Garnering
100 gram poedersuiker
water

Vet een bakvorm van 30 cm in met boter. Maak het deeg door de bloem, suiker en boter in een kom met je vingertoppen te mengen tot het de structuur van broodkruimels heeft. Voeg dan de geraspte citroen, de eieren en het scheutje melk toe. Kneed alles samen tot een mooie deegbal en bekleed daar de vorm mee.  Zet de vorm dan een uur in de vriezer. Deeg dat je overhoudt is in de vriezer nog 3 maanden houdbaar.
Maak ondertussen de frangipane. Vermeng daarvoor de gemalen amandelen met de suiker en de eieren. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe samen met de boter. Meng alles tot een luctige romige massa.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de bakvorm uit de vriezer, leg een vel bakpapier op het deeg en vul de vorm dan met een steunvulling van gedroogde bonen, ongekookte rijst of bakknikkers. Bak de bodem 10 minuten met de steunvulling en dan nog eens 5 minuten zonder.

Terwijl de bodem in de oven staat, kun je de pruimen ontpitten en halveren. Hak dan de helft van die pruimen fijn en doe ze in een pan met de suiker, vanille-essence en de koekkruiden. Laat dit op het vuur pruttelen totdat de pruimen zacht zijn en het op jam lijkt. Meng de maïzena met het water en voeg dit aan de jam toe om alles te binden.

Schep de jam dan op de voorgebakken taartbodem. Verdeel daarover de frangipane en druk de overgebleven pruimen er voorzichtig in. Bak de taart nog ongeveer een uur (die van mij had nog 10 minuten extra nodig) in de voorverwarmde oven. Let vooral op het midden van de taart. De frangipane daar moet enigszins stevig aanvoelen, als je de taart uit de oven haalt. Laat de taart iets afkoelen.

Als garnering kun je de poedersuiker mengen met wat warm water. Doe steeds een beetje water bij de poedersuiker, totdat je een papje hebt. Gebruik een spuitzakje of lepel om dit glazuur over de taart te verdelen. Genieten maar!!

Reacties