Karameltaart met hazelnoten en Dulce de Leche


‘Karahazel’ moest ik deze taart maar noemen volgens mijn oudste zoon Bryn. Een samentrekking van karamel en hazelnoten. Deze taart is een eigen recept en ik wilde er graag een leuke naam voor bedenken. In de stijl van Ben & Jerry’s die zo’n geinige namen voor hun ijs hebben. Helaas schoot me niks te binnen dus werd het gewoon deze naam.
Deze taart bestaat ook uit een verrukkelijke laag Dulce de Leche. Dulce de Leche maak je door een blikje gecondenseerde melk heel lang te laten koken in een pan met ruim water. Als je het blikje daarna opent, zit er een bruine, toffee-achtige pasta in. Heel erg lekker!!! Gecondenseerde melk kun je in de meeste supermarkten krijgen. Het kan wel even zoeken zijn; in sommige supermarkten vind je het bij de suiker en koffiemelk, maar ik vond het in de supermarkt bij mij in de buurt bij de Aziatische produkten.

In het verleden heb ik vaak kleine taartjes gemaakt met hazelnootkaramel en dan een laagje ganache van pure chocolade. Maar altijd vond ik dat de smaak van de karamel wat wegviel bij de ganache. Door de laag Dulce de Leche toe te voegen is de smaak perfect geworden. Omdat de Dulce de Leche vrij zoet is, heb ik de karamel voor de hazelnoten iets donkerder laten worden, bijna licht-bitter. En dat pakte echt heel erg goed uit. Het gaf ook een mooi contrast in kleur met de Dulce de Leche, waardoor je de laagjes in de taart goed ziet én proeft! Mijn man, die nooit zo dol is op karamel, kon het niet laten om toch best wel wat puntjes weg te happen van deze taart. Dat zie ik toch wel als een groot compliment.

Nog wel een tip: snijd de taart in kleine puntjes! Hij is machtig!

Fonceerdeeg voor de bodem
250 gram bloem
2 ½ lepel poedersuiker
175 gram koude boter, in blokjes
1 ei
1 eidooier
1 eidooier gemengd met 2 eetlepels melk voor het bestrijken

Vulling
2 blikjes gecondenseerde melk
150 gram hazelnoten, gehakt
300 gram suiker
150 ml slagroom
75 gram boter

Ganache-laag
200 gram pure chocolade, fijngehakt
150 ml slagroom

Garnering
12 hazelnoten
100 gram suiker
12 satéprikkers

Begin ruim op tijd met het koken van de gecondenseerde melk. Gebruik hiervoor een grote pan. Zet de blikjes erin en vul de pan met water. De blikjes moeten helemaal onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 3 uur zachtjes doorkoken. Let wel op dat de blikjes steeds onder water blijven staan, want anders kunnen ze ontploffen. Na drie uur koken, kunnen de blikjes langzaam afkoelen in het water. Maak ze vooral niet open als ze nog warm zijn, want dan spuit de inhoud eruit! Het is even wat gedoe en je moet voorzichtig zijn, maar dan heb je ook echt wat lekkers!

Doe voor de bodem de bloem en suiker in een kom en meng dit meng je vingers door elkaar tot zich kruimels vormen. Voeg het ei en de eierdooier toe en kneed alles tot een gladde bal. Wikkel het deeg in folie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven dan voor op 190 graden.
Vet een vorm van ongeveer 28 cm doorsnede in met boter. Rol het deeg uit tot een lap en bekleed de vorm ermee. Leg op het deeg een vel bakpapier en vul de vorm dan met een steunvulling. Je kunt hiervoor ongekookte bruine/witte bonen, rijst of speciale bakknikkers gebruiken. Plaat de vorm in de oven en bak de bodem in 40 minuten gaar. Haal dan de steunvulling eruit, verlaag de temperatuur van de oven naar 170 graden en bak de taart nog ongeveer 15 minuten. Haal de bodem dan uit de oven en laat hem afkoelen.

Maak ondertussen de hazelnootkaramel. Doe hiervoor de suiker in een grote pan. Zet de pan op een matig vuur en laat de suiker geleidelijk karameliseren. Verwarm ondertussen de slagroom lichtjes. Normaal laat ik de karamel honingkleurig worden, maar nu heb ik hem iets donkerder laten worden. Zet dan het vuur uit en voeg dan de boter toe en roer goed. Voeg de warme slagroom toe en roer ook weer goed. Dan kunnen de gehakte hazelnoten erdoor. Laat de karamel afkoelen.

Als alles is afgekoeld kan de taart worden samengesteld. Doe als eerste de hazelnootkaramel op de bodem en spreid dit uit tot een egale laag. Daarop kan de Dulce de Leche. Gebruik daarvoor 1½ blikje. Probeer deze laag ook weer zo gelijkmatig mogelijk te maken.

Als laatste komt er een laagje ganache over de taart. Verhit daarvoor de slagroom tot hij bijna gaat koken. Doe er de fijngehakte chocolade door en roer dit tot een dikke chocoladesaus. Giet de ganache over de Dulce de Leche en laat deze laag goed afkoelen in de koelkast.

Prik voor de garnering de hazelnoten op de satéprikkers. Laat de suiker geleidelijk karameliseren in een pan. Wanneer de karamel een honigkleur heeft kan het vuur uit. Doop dan de hazelnoten één voor één in de karamel. Wees voorzichtig met de karamel. Karamel is ontzettend heet, je kunt je er lelijk aan verbranden. Ik gebruik een grote pot met meel om de prikkers daarna in te zetten om te laten afkoelen. Wanneer het karamellaagje is afgekoeld, kunnen de hazelnoten van de prikkers worden gehaald en op de taart worden gelegd.

(Nog een tipje: De Dulche de Leche die over is, smaakt heerlijk op een pannenkoek of gewoon op de boterham!)

Reacties