Aardbeienbombe


De laatste tijd heb ik steeds vaker zin om bestaande recepten aan te passen, zelf iets te bedenken of te experimenteren met recepten. Zo wilde ik voor de verjaardag van mijn zoontjes een Aardbeienbombe maken. Rudolph van Veen maakte in zijn Bakery eerder zo'n bombe met bosvruchtenbavarois, maar ik wilde aardbeien en dan mousse, geen bavarois. Tja, als je het recept niet helemaal wilt volgen, moet je zelf wat proberen. Zonder duidelijk plan ben ik de keuken in gegaan. Al snel besloot ik dat de buitenkant van de bombe uit rolletjes biscuit met daartussen aardbeienjam moest bestaan. Een biscuitrecept van Mary Berry bracht uitkomst. Aardbeienmousse vond ik in het boek van Cees Holtkamp. Helaas wel een recept met verse aardbeien en ik had (gezien het feit dat verse aardbeien nu echt nergens naar smaken maar wel schrikbarend duur zijn) diepvriesaardbeien gekocht. Maar met wat kleine aanpassingen is dat wel goed gekomen. Ik had bedacht de biscuitrolletjes te gebruiken voor de buitenkant van de bombe en de bodem. Helaas had ik voor de bodem geen rolletjes meer over, dus heb ik snel nog een macaronbodem gemaakt zoals ik die op de een patisserie-cursus had geleerd. Uiteindelijk werd het best een bewerkelijke taart, maar het eindresultaat was verrukkelijk!!!

De biscuitrolletjes waren heerlijk zacht en de jam ertussen smaakte net weer iets anders dan de aarbeienmousse in de bombe. Die aarbeienmousse zelf was ontzettend fris! In de macaronbodem zitten gemalen amandelen en dat zorgde voor net nog een extra smaakaccent. Oh, wat was deze taart heerlijk! Hij was zo op tijdens het feest. Eén stukje bleef over en dat hebben we de dag erna gedeeld met z’n viertjes. Daarna is er geen weekend voorbij gegaan zonder dat ik dacht: "Zal ik die overheerlijke aardbeienbombe weer maken?!"  Het is er nog niet van gekomen, maar lang zal het niet meer duren!

Biscuitrolletjes
4 eieren
100 gr fijne suiker
Rasp van 1 citroen
100 gr zelfrijzend bakmeel
50 gram diepvriesaardbeien, gepureerd
2 eetlepels aardbeienjam

Aardbeienmousse
500 gram diepvriesaardbeien, ontdooid
40 gram poedersuiker
Sap van een halve citroen
8 velletjes gelatine
400 gram slagroom
40 gram suiker

Macaronbodem
160 cl eiwit
120 gram suiker
100 gram suiker
100 gram amandelmeel
35 gram bloem
20 gram koek/cakekruimels

Verwarm de oven tot 200 graden voor het maken van de biscuit voor de jamrolletjes.

Vet een bakvorm van 33x23 cm in met boter en bekleed met bakpapier. Het is handig als het bakpapier wat uitsteekt over de rand. Zo is het na het bakken makkelijk om de deeglap uit de vorm te halen. Mix de eieren, suiker en citroenrasp in een grote kom totdat het mengel flink in volume is toegenomen en een bleekgele kleur heeft. Het moet een schuimig mengsel worden. Spatel er vervolgens voorzichtig de bloem door en schenk het mengsel daarna in het bakblik. Zorg ervoor dat het goed wordt verdeeld. Bak het beslag in de oven in 10 minuten gaar. Het deeg is dan goudbruin en begint aan de zijkanten los te komen van de rand.

Leg terwijl het deeg bakt een stuk bakpapier klaar dat iets groter is dan de deeglap. Bestrooi het bakpapier met wat fijne suiker. Haal de cake uit de oven, til hem op aan het uitstekende bakpapier en leg de cake ondersteboven op het besuikerde bakpapier. Pel daarna het bakpapier van de cake af. De onderkant is dan de bovenkant geworden. Om goed te kunnen rollen, moet je met een mes de lange kant van het deeg insnijden aan de rand. Dit wordt het begin van de rol. Wel opletten dat je niet door het deeg heen snijdt. Rol dan de cake op met het bakpapier ertussen. Beginnend bij de kant waar je de insnijding hebt gemaakt. Door de insnijding kun je het deeg daar een beetje dubbelklappen waardoor je een goed begin hebt voor de rol. Laat de rol op deze manier afkoelen.

Maak dan de macaronbodem. Zet de oven op 180 graden. Klop de eiwitten in een vetvrije kom schuimig. Als het eiwit begint te schuimen kan beetje bij beetje de 120 gram suiker er door gemixt worden. Klop de eiwitten tot stijve pieken. Voeg dan de 100 gram suiker en het amandelmeel toe. Spatel het voorzichtig door de eiwitten. Spatel dan de bloem en de koekkruimels erdoor.
Teken een cirkel met been doorsnede van ongeveer 25 (of zo groot als de doorsnede van de bovenkant van de kom, waar je de bombe in maakt) op bakpapier. Leg het papier op een bakplaat en spuit met behulp van een spuitzak de cirkel vol. Begin in het midden van de cirkel en werk dan in een spiraal naar de rand toe. Eventueel kun je ook gewoon met een spatel of paletmes het eiwit gelijkmatig verdelen. Bak de bodem 25 min in de voorverwarmde oven.

Pureer dan de aardbeien. Voeg het sap van een halve citroen en de 40 gram poedersuiker toe en meng alles goed door elkaar. Neem 50 gram van deze puree en vermeng het met 2 royale eetlepels aardbeien jam. Bestrijk hier de uitgerolde biscuitrol mee en rol hem daarna weer op. Snijd de rol in dunne plakjes. Beleg de binnenkant van een ronde kom (die van mij was ongeveer 25 cm in doorsnede aan de bovenkant) met plastic folie. Zorg dat er nog genoeg folie uitsteekt om straks over de bodem te vouwen. Beleg de binnenkant van de rol met de biscuitrolletjes. Probeer ze zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te leggen.

Maak dan de aarbeienmousse. Gebruik daarvoor de overige 450 gram van de gepureerde aardbeien. Week 8 velletjes gelatine in koud water. Klop ondertussen de slagroom met de suiker lobbig. Verwarm een klein beetje van de puree in een pannetje en voeg daar de zacht geworden velletjes gelatine aan toe. Roer alles door elkaar tot de gelatine is opgelost. Verhit het dan niet verder. Gelatine verliest kracht boven de 60 graden. Meng dit door de rest van de puree. Voel even of het geheel niet te warm is. Gebruik 300 gram van de puree en spatel hier de slagroom voorzichtig door. Giet deze mousse in de kom op de biscuitrolletjes. Giet de overige 150 gram puree in een cirkel over de mousse. Ga met een mes enkele keren door dit mengsel heen, zodat een marmereffect ontstaat.


Dek de mousse af met de macaronbodem. Vouw de plastic folie erover en zet een bord op de bodem. Daarna heb ik er nog een potje jam op gezet. Door dit gewicht verdeelt de mousse zich en sluit de bodem beter aan. Laat de bombe enkele uren opstijven in de koelkast. Ik heb de bombe zelfs een klein beetje aangevroren in de diepvries. Hierdoor kon ik de bombe heel mooi en strak snijden. Wel even goed laten ontdooien daarna en je weet niet wat je proeft. Zo lekker fris en licht is deze taart!!!

Reacties

 1. Hallo,

  Via onze website http://www.volrecepten.nl kunnen onze bezoekers grasduinen
  in meer dan 41.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben
  we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere
  bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen:
  http://www.volrecepten.nl/topblogs-met-recepten. Wij indexeren uw recepten
  zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is
  Volrecepten.nl volledig gratis!

  Volrecepten.nl heeft zuster-websites in onder andere Zweden, Brazilië,
  Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Waarom niet lid
  worden van deze grote familie?

  Wij zijn ook aanwezig op Facebook:
  https://www.facebook.com/pages/Volreceptennl/329004727186165

  Breng ons een bezoek!
  Emilie
  Volrecepten.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten