Appel-bramentaart met walnootkruimels


Vandaag eindelijk genoten van heerlijk lenteweer! Wat heeft de winter vreselijk lang geduurd. Normaal begin ik rond april te denken aan baksels met zomerfruit, citroen en andere frisse smaken, maar bij het weer van de afgelopen weken paste maar één taart; appeltaart!
Vorige week heb ik deze appeltaart gebakken. Met (diepvries)bramen in plaats van rozijnen en kruimels bovenop. Wat was dit een fijne taart! In de eerste plaats was het maken van deze taart al een genot. Makkelijk te maken en uit te rollen deeg, lekker veel vulling erin en dan die kruimels bovenop. Het is geen taart die eruit hoeft te zien als een kunstwerkje, maar op de één of andere manier vond ik deze taart er toch heel mooi uitzien. Met zo’n mooie rand en dan die prachtige, goudbruine kruimels erop. En lekker dat hij was!!! Ik werd echt heel erg blij van deze taart.

Het basisrecept is van Cees Holtkamp. De bramen en kruimels bovenop, heb ik er zelf bij verzonnen. Het recept geeft aan dat je Zeeuwse bloem moet gebruiken. Ik heb dat laatst via www.de-zuidmolen.nl gekocht. Met gewone bloem lukt het ook, maar door de Zeeuwse bloem wordt de bodem lekker bros.

Bodem
100 gram witte basterdsuiker
200 gram roomboter
300 gram Zeeuwse bloem
½ ei
1 theelepel geraspte citroenschil
Mespunt zout
6 gram bakpoeder

Vulling
1 kg appels (geschild en in blokjes)
250 gram bramen
100 gram suiker
½ theelepel kaneel
1 flinke eetlepel maïzena
150 gram koekkruimels

Kruimels
100 gram gehakte walnoten
175 gram lichtbruine basterdsuiker
75 gram bloem
75 gram boter

Meng voor het deeg de basterdsuiker, boter, citroenrasp met het ei en het zout. Als het één geheel is kan de Zeeuwse bloem met het bakpoeder erdoor. Even goed doorkneden en dan in plastic folie minstens een uur in de koelkast laten rusten.

Maak ondertussen de kruimels voor bovenop de taart. Doe daarvoor de boter, lichtbruine basterdsuiker, bloem en walnoten in een kom en wrijf dit met de vingertoppen tot grove kruimels.

Schil dan de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes. Doe de blokjes in een kom en voeg de bramen toe. Doe de suiker, kaneel en maïzena bij het fruit en meng alles goed door elkaar.

Verwarm de oven dan voor op 200 graden. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in met boter. Rol het deeg tot een lap van ongeveer ½ cm dikte. Bekleed hiermee de bodem en de rand van het bakblik. Strooi de koekkruimels op de deegbodem. Deze absorberen straks het vocht dat uit het fruit komt. Doe het fruit in de vorm en druk het goed aan. Verdeel dan de kruimels over de bovenkant. Bak de taart vervolgens in ongeveer 50 minuten gaar.

Reacties