Vanille-limoencheesecake met gemarineerde aardbeien


De eerste aardbeien in de tuin zijn rijp!!! En wat zijn die lekker! Vol van smaak en lekker zoet. Heel anders dan sommige aardbeien uit de winkel. Die smaken vaak alleen maar zuur en waterig.
Nu het aardbeienseizoen is begonnen, is het natuurlijk tijd voor taart met aardbeien. Deze keer heb ik gekozen voor een cheesecake met gemarineerde aardbeien. Zelfs als je van die ietwat zure en waterige gevalletjes uit de winkel hebt, krijg je ze op deze manier nog lekker. De aardbeien worden gemarineerd in een sausje van gepureerde aardbeien met wat poedersuiker en limoensap. Ik heb zelfs een beetje valsgespeeld en voor de saus diepvriesaardbeien gebruikt. Ging prima!

Begin op tijd met deze taart. De baktijd is bijna twee uur en daarna moet de taart ook nog eens goed afkoelen en koud worden in de koelkast. Oh ja, het recept heb ik zelf uitgedokterd. De laatste tijd vind ik het steeds leuker om zelf een taart te bedenken. Ik was eigenlijk wel blij met resultaat!

Bodem
175 gram gemalen koekjes, waarvan je 50 gram apart moet houden
60 gram boter
2 eetlepels fijngemalen hazelnoten
Snuf zout

Vulling
500 gram mascarpone
225 gram crème fraîche
3 eieren
120 gram suiker
Merg van 1 vanillestokje
Rasp van 1 limoen

Gemarineerde aardbeien
250 gram aardbeien, in stukjes gesneden
250 gram aardbeien
Sap van 1 limoen
40 gram poedersuiker, of meer naar smaak (hangt af van de smaak van de aardbeien)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in met boter en bedek de bodem met een velletje bakpapier.
Gebruik van 125 gram van de fijngemalen koekjes. Voeg daaraan de fijngemalen hazelnoten en de snuf zout toe. Smelt de boter in een pannetje en meng deze door het koekjesmengsel. Stort dit mengsel in de springvorm en druk het aan met de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Draai dan de temperatuur van de oven terug naar 140 graden.

Maak ondertussen de vulling. Mix hiervoor de mascarpone en crème fraîche in een grote kom door elkaar. Voeg dan de suiker, limoenrasp en het merg van het vanillestokje toe. Mix er dan één voor één de eieren door. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.

Verdeel dan de overgebleven 50 gram gemalen koekjes over de bodem. Deze kruimels absorberen het vocht dat uit de vulling komt. Doe de vulling in de vorm en zet de taart in de oven. Ik heb de taart ongeveer 1 uur en 50 minuten in de oven gehad. Toen was de vulling gestold maar nog wel een beetje wiebelig. Tijdens de afkoelen werd de structuur vaster. Laat de taart goed afkoelen en laat hem daarna koud worden in de koelkast.

Pureer 250 gram aardbeien en voeg poedersuiker en limoensap toe. Doe de in stukjes gesneden aardbeien in een kom en verdeel er de saus over. Laat dit zeker een uur marineren. Snijd de taart voor het serveren in stukken een geef bij ieder stuk flink wat gemarineerde aardbeien en saus!

Reacties