Citroenkoekjes met witte chocolade


Jaren geleden heb ik van een tante een recept voor koekjes gekregen. En dat bleek een gouden recept! Zo'n recept dat je koestert omdat het gewoon heerlijke (en heel veel) koekjes oplevert. Koekjes die eenmaal uit de oven, zo onweerstaanbaar ruiken en uitzien dat er tijdens het afkoelen al flink van wordt gesnoept.
Het recept is prima en leent zich ook ervoor om extra smaken eraan toe te voegen. In dit geval citroen en witte chocola. Normaal gesproken vind ik dat geen super combinatie, maar hier werkt het. Uit dit recept krijg je makkelijk 60 koekjes. Daarom vries ik vaak de helft van het deeg in. Handig om achter de hand te hebben. Ongeveer drie kwartier laten ontdooien, in plakjes snijden en bakken maar.

500 gram zelfrijzend bakmeel (vervang eventueel de helft hiervan door Zeeuwse bloem)
250 gram witte basterdsuiker
250 gram roomboter
1 pakje vanillesuiker
1 ei
Een scheutje melk
Rasp van 3 citroenen
200 gram witte chocolade, fijngehakt

Doe alle ingrediënten, behalve de chocolade en de melk, in een kom kneed ze met je handen of de deeghaken van de mixer tot een samenhangend deeg. De melk gebruik je als het deeg te droog is. Gewoon zoveel melk toevoegen als het deeg nodig heeft, maar het mag niet plakkerig worden.
Kneed als laatste de fijngehakte chocola erdoor.

Verdeel het deeg in twee porties. Probeer de eerste deegportie te rollen tot een dikke rol van ongeveer 5 cm doorsnede. Gebruik dan een bakpapier om de deegrol mooi op te rollen. Wikkel de deegrol daarvoor in het papier, pak de uiteinden van het papier vast en draai het op alsof je een enorme toffee hebt. Doe dit ook bij de tweede deegportie en laat het deeg dan zeker een uur opstijven in de koelkast.

Verwam dan de oven voor op 180 graden en bekleed een ovenplaat met bakpapier. Haal de deegrol uit de koelkast en snijd de rol in plakjes van 5 mm dikte. Leg de plakjes op de bakplaat. Laat wat ruimte vrij tussen de koekjes. Er gaan er 16 op één bakplaat. Doe de koekjes in de voorverwarmde oven en bak ze goudbruin in ongeveer 13-14 minuten. Meestal ga ik na 12 minuten bakken even bij de oven zitten om de koekjes in de gaten te houden. Zie ik dat de koekjes al erg bruin zijn, dan haal ik ze eruit. Zijn ze te bleek, dan laat ik ze gewoon nog iets langer in de oven. Even af laten koelen op een rooster en smullen maar.

Reacties