Bramen-kaneeltaart


Na de aardbeien, pruimen, perziken, blauwe bessen en frambozen zijn nu de bramen in onze tuin rijp. Twee soorten hebben we: grote, sappige en wat kleinere, maar wel heel zoete bramen. Die laatste zijn technisch gezien niet eens van ons, want ze komen van de buren en piepen door de klimophaag, die dienst doet als schutting, heen. Ik klaag niet hoor! Ze zijn welkom! Beide struiken geven net genoeg om er iedere dag een klein handje van te plukken en te proeven. Niet genoeg voor een taart dus. Jammer, want ik had net zo'n lekker recept voor bramentaart.

Totdat mijn moeder op een dag zo lief was om bij kennissen een middagje de bramenstruiken te plunderen (op hun eigen verzoek trouwens). Een hele emmer vol kwam ze brengen. Vervolgens kwamen diezelfde kennissen nog twee volle bakken ingevroren bramen brengen. Resultaat, een hele diepvriesla vol met bramen. En….. bramentaart!!  Héél makkelijke, maar vooral héél lekkere bramentaart!!

Het recept komt uit La Dolce Vita van Ursula Ferrigno. Een boek vol lekkere, zoete Italiaanse recepten.

140 gram gemalen amandelen
140 gram zachte boter
140 gram zelfrijzend bakmeel
140 gram suiker
1 ei
1 theelepel kaneelpoeder
2 theelepels vanille-essence
225 gram bramen
Poedersuiker + 1 theelepel kaneel voor het bestuiven

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
Vet een ronde bakvorm van 23 cm doorsnede in met boter en beleg de onderkant met bakpapier. Doe alle ingrediënten behalve de bramen in een kom en meng alles met de mixer door elkaar. Doe de helft van het mengsel in de bakvorm. Dit is het enige lastige aan het hele recept, want het beslag laat zich niet zo best uitsmeren. Verdeel de bramen over het beslag en verdeel dan de rest van het beslag over de bramen. Bak de taart een uur in de voorverwarmde oven. Na het afkoelen bestuiven met kaneelpoeder en poedersuiker. En dan …. smullen maar!

Reacties